4 години затвор на крадеца, извадил нож срещу баща в детската стая в дома му

<p>Вчера габровският Окръжен съд постанови четири години затвор за 29-годишния
4 години затвор на крадеца, и

Вчера габровският Окръжен съд постанови четири години затвор за 29-годишния Иван Й. от Габрово, който миналото лято през нощта беше сгащен да краде в къща на ул. „Златна нива“ в Габрово.

Сгащи го домакинът – як баща, който към 4 часа на 3 юли 2014 г. се събудил от светлина в детската стая. Чул и необичаен шум. Събудила се и 9-годишната му дъщеричка, която тази нощ, за голям късмет, спяла в друга стая. Детето инстинктивно тръгнало след баща си, но в детската двамата налетели на крадец. Таткото се сбил с нощния бандит, а изплашеното момиченце не знаело какво да прави и гледало да се сгуши до крака на баща си.
При схватката крадецът извадил пистолет на домакина (оказал се газов), после и сгъваем автоматичен нож. Таткото отбил нападението с ножа, после стиснал дребния крадец в яка хватка, но без да иска настъпил една играчка... Оня усетил, че има лабаво, отскубнал се и се шмугнал обратно през отворения прозорец, откъдето влязъл. После ловко използвал близкия строеж, за да слезе долу и да хукне.


Преди обаче домакинът да се събуди, Иван вече бил успял ловко да обере де що по-ценно намерил в къщата. Избягал, но отнесъл със себе си пари, мобилен телефон, мъжки ръчен часовник и други вещи, всичко на стойност 3176,96 лева. Още на часа заровил откраднатото и после спокойно поел по габровските улици.
В туй време собственикът на къщата вече звънял в полицията. Патрулиращите полицаи предприели всички необходими мерки, заградили района и спипали извършителя. А той вече бил успял да се придвижи до ул. „Свищовска“. Нямало изненада за униформените, той се оказал стар техен познайник, многократно осъждан за кражби. По неофициален начин „100 вести“ разбра, че Иван е бил обект на 32 досъдебни производства, 2013-та за пореден път излязъл от затвора, а тази година, 2015-та ще навърши едва 30 години. Името му, освен в много кражби, е замесено и с наркотици.
Вчера председателят на съдебния състав – съдия Минко Минков, изрази надежда, че четиригодишният престой в затвора ще послужи на Иван да преосмисли живота си. Мъжът в черна тога подчерта, че макар законът да дава възможност извършени куп престъпления накрая да бъдат групирани с едно наказание, подсъдимият трябва да помисли накъде се е запътил и къде ще стигне.
След прочитане на присъдата потърпевшият татко, който присъстваше в залата, не скри възмущението си от смешно ниското наказание, според него. Пред репортер на „100 вести“ той още веднъж преживя нощното нападение в дома му, размахания нож в присъствието на малката му дъщеричка. За него това си е честа проба „опит за убийство“. Всички знаем как стоят нещата в САЩ, например, ако крадец ти влезе в къщата, да не говорим за нападение... Оказа се, че младият баща има впечатления от Холандия, където ходи да работи. Там, според него за подобно деяние на извършителя щяха да му дадат поне 15 години затвор, бе категоричен той. Да не говорим, че в една от почивките в габровския съд наглият крадец многозначително му подхвърлил: „Пак ще се срещнем...“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни