26 години от Чернобилската катастрофа

Нормативи за допустимото радиоактивно заразяване в хранителните продукти получихме една
26 години от Чернобилската кат
Нормативи за допустимото радиоактивно заразяване в хранителните продукти получихме една година след аварията в Чернобилската АЕЦразказва о. р. Полковник инж. НЕДЬО РАДЕВ

 
 
Аварията в Чернобилската атомна централа на 26 април 1986 г. в 01.23 часа постави на изпитание държавните и местни структури на властта в Северна, част от Централна и Югоизточна Европа. Въпреки международните структури за използване на ядрената енергия за мирни цели и ранното предупреждение при аварии в атомните централи в нашата страна само вестник „Работническо дело“ на 29 април 1986 г. с няколко реда във вътрешна страница информира за възникналата авария. Следва пълно мълчание до 14 часа на 30 април 1986 г. В очакване на няколкодневните първомайски празници в Окръжното военно управление (според мен погрешно обединение на Военното окръжие и Окръжния щаб на Гражданска отбрана) се получава шифрограма № 71, подписана от началника на Гражданска отбрана на НР България генерал-полковник Папазов с разпореждане да се въведе извънредно дежурство на ръководния състав и измерванията на радиоактивното заразяване да се извършва през половин час, включително и в управлението. В нормални условия измерванията се извършват в 5.00, 13.00 и 20.00 часа от седем поста за следене на радиоактивността от дежурните на общините Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново, Градница и Стоките и Хидрометеорологическата станция в гр. Севлиево, а обобщените донесения за резултатите от измерванията се предават един път в денонощието към 20.30 часа на дежурния по Окръжно военно управление.
Минава първомайската манифестация и отново мълчание с тайната надежда, че Чернобил е далече от България и ще се разминем 
без последствия. 
Следват празнични трапези с все още незаразени марули, зелен лук, магданоз, копър и усилен селскостопански труд в дворните места и малките парчета земя, раздадени по постановленията.
Мълчанието беше нарушено на 2 май в 23.15 часа, когато с безпокойство прочетохме втората шифрограма № 72, от която беше видно, че е завишен радиоактивният фон в Западна България и се разпореждаше да започне работа радиометричната лаборатория в Кожарския  завод „Лъв“ Габрово и да се започне радиометричен контрол за заразеността на кравето и овче мляко, почвата, тревата, фуражите и другите обекти от външната среда. Своевременно беше развърната радиометричната лаборатория, но тук възникна и първата изненада - бившият директор на Института не разреши на съпругата си да участва в екипа, обслужващ лабораторията. За периода от 3 май до 9 юни 1986 г. радиометричната лаборатория е анализирала 325 проби за степен на радиоактивно заразяване. За проявено чувство за отговорност и съзнателно отношение при изпълнение на задачите по радиометричния контрол съгласно точка 2 от допълнителните и заключителни разпоредби от Правилника за организацията при стихийни бедствия и крупни производствени аварии на личния състав от лабораторията беше заплатено за извънредния труд, раздадени бяха и материални награди.
Измерването и следенето на радиоактивността във водата е планирано да се извършва от лабораторията към СП ВиК - Габрово, но поради остарялата и негодна апаратура, предназначена за военно време, се наложи за анализ да се носят проби във „Водоканалпроект“ - София, ХЕИ - Русе и Центъра по хидрология - гр. Плевен.
По настояване на председателя на Окръжната комисия неколкократно изисквахме да ни бъдат изпратени единни нормативи за допустимото съдържание на радиоактивно заразяване в хранителните продукти, предназначени за изхранването на населението в мирно време, но такива бяха получени след дъжд качулка - на 28 април 1987 г., малко повече от една година след аварията, което не ни даваше възможност да вземаме адекватни решения.
Първото завишение на радиационния фон беше измерено към 13.00 часа на 3 май със стойност 0.5 милирентген часа, надвишаващо 15-20 пъти естествения фон. 
След като ми съобщиха този резултат, ми настръхнаха косите, колкото и да съм плешив. Очакванията ми за разминаване не се оправдаха.
Радиоактивният облак, извисил се на километри височина над Чернобил, понесен от въздушните течения, се разнася и утаява на хиляди километри - Украйна, Беларус, Русия, скандинавските страни, Полша, Източна Германия, Австрия, Югославия, България, Румъния и в западната част на Черно море се размива.
До края на почивните дни по обстановката действат само специализираните органи. Едва на 4 май заместник-председателят на Министерския съвет, той и председател на Постоянната правителствена комисия за борба със стихийни бедствия и крупни производствени аварии на съвещание с председателите на окръжни народни съвети дава указания с настояването чрез „мощните“ обществено-политически организации да се достигне до отделния човек без участието на средствата за масово осведомяване.
В качеството ми на секретар на Постоянната окръжна комисия сутринта на 5 май бях извикан от тогавашния председател на ИК на ОНС инж. Трифон Пангелов, който от едно малко бяло тефтерче ми продиктува първите указания на Постоянната правителствена комисия. Към 15 часа същия ден на разширено заседание на Бюрото на ОК на БКП с участието на кметовете на общините, председателите на ОК на ОФ, БЗНС, ДКМС, Профсъюзите ми беше предоставена думата за запознаване на присъстващите с реалната обстановка по завишения радиационен фон и бяха раздадени писмените указания на председателя на Окръжната постоянна комисия за вземане на мерки по опазване на околната среда и здравето на хората. Накратко в тези указания се разпореждаше на предприятията за хранителни продукти и вода конкретни мерки за контрол и преработка в дълготрайни продукти, на председателите на общините да организират измиването на детските площадки, улиците и площадите. Препоръчва се на общинските комитети на партията ръководствата на политическите и масови организации да проведат разяснителна работа сред населението за недопускане на паника и вземане на мерки за безопасност като не се използва от домашния сектор млякото, агнешкото и козе месо, вода да се използва само от закрити водоизточници, да се ограничи извеждането на деца на открито и др.
По мое мнение всички тези „мощни“ обществено-политически организации се оказаха „немощни“ и не можаха да достигнат до отделния човек. 
За това мое мнение съдя по факта, че същия ден в Партийната зала се провежда градско съвещание с партийните секретари за отчитане на резултатите от първомайската манифестация и накрая само прочитат указанията на председателя на ИК на ОНС във връзка със завишението на радиоактивния фон. Партийните секретари, уморени от дългодневните празненства или от селскостопанската работа, къде чули-недочули не са успели напълно да предадат указанията на своите членове. Тук му е мястото да отбележа, че указанията не бяха засекретени, но подценени и никое местно средство за масово осведомяване не ги отрази, за да достигнат до отделния човек. Може би е имало забрана от някое „високо“ място, за което не съм информиран, или командно-административната система не позволяваше да се провеждат мероприятия извън разпоредените от зам.-председателя на Министерския съвет Григор Стоичков (справка шифрограма № 73 от 06.05.1986 г., впоследствие разсекретена като телеграма).
Съдържанието на тази шифрограма и последвалите такива са дали основание на съдебната система да бъде подведен под отговорност бившият заместник-председател на Министерския съвет.
Анализът на следващата шифрограма (телеграма) № 74/07.05.1986 г. до председателите на ИК на ОНС - Враца, Михайловград, Видин, Габрово, Велико Търново, Варна и столицата показва, че радиационният фон и радиоактивното заразяване са по-високи в Северна България и се забранява употребата на прясно мляко в детските градини и ясли и в болничните заведения. Вместо него да се използва сухо мляко.
Със следващата телеграма (шифрограма) № 78 се дават указания кои храни могат да се консумират, за кои все още важи забраната, забранява се изпращането на бригади на деца и ученици в селското стопанство. Препоръчва се да бъдат ограничени масовите мероприятия с деца и ученици (излети, сборове, спортни игри и други). Разпорежда се да се осигури измиване с вода на улиците с интензивно движение, площадките в училищата и детските градини. Контролът на тази дейност показваше, че улиците се измиваха, но не и площадките в училищата и детските заведения, а за неизпълнението няма наказан кмет или директор на детско заведение.
Чрез разпореждане от 21 май се разрешава беритбата на череши и ягоди и след обилно измиване с течаща вода се разрешава консумацията. Тук му е мястото да разкажа един куриозен случай. Към 15 май в щаба на комисията ни бяха предоставени няколко ранно узрели ягоди за изследване от частно лице и анализът показа много високи резултати. Незабавно беше направено донесение до централната комисия, след което последва разпореждане към 22.00 часа - на сутринта в 08.00 часа две проби по 3 кг зрели ягоди да бъдат в централната лаборатория в София. Тъй като не разполагах с транспортно средство, с разрешение на директора на „Народно здраве“ използвах линейка от Бърза помощ и с разрешение на директора на направление „Земеделие“ през нощта на фарове претърсихме ягодовия блок в с. Донино, но не намерихме нито един зрял плод, за което информирах секретаря на правителствената комисия, уважавания от мен, вече покойник, генерал-майор Султов, който прояви разбиране и отмени разпореждането.
По хронология е редно да отбележа, че окръжният вестник „Балканско знаме“ и Радиоуредба Габрово поместиха и излъчиха на 10, 13, 15, 20, 22 май информация за състоянието на радиационния фон, за забранителните и разрешителни профилактични мерки за опазване здравето на населението и околната среда.
Постепенно радиационният фон намаляваше и към 6 юни 1986 г. той достигна естествения, което даваше основание да се отменят забранителните режими и да се премине на ежедневен контрол съгласно инструкциите на мирновременната система.
С горепосочените действия и бездействия на специализираните органи, местната администрация, обществено-политическите организации и средствата за масова информация приключиха мероприятията по създадената радиационна обстановка в окръга.
В следващите месеци заразената почва оказа влияние върху житните и фуражни селскостопански култури
и продължава дейността на централните органи по контрола, смесването и отлежаването на по-малко заразените с повече заразените житни и фуражни култури и достигане на допустимите стойности на заразеност за преработка и консумация от хората и животните. 
Негласно 
са разрешени 2300 
аборта на бременни жени в периода на 
повишената радиация.
През есента на 1986 година на състоялите се учебни сборове на централно и местно ниво медицинските и ветеринарни специалисти правеха прогнози за отражението на радиационната обстановка върху хората и животните. 
Спомням си прогнозата на медицинско светило в областта на раковите заболявания, че през следващите 20-30 години заболелите ще се увеличават прогресивно до 400-500 души на година. Това не скривах в изнасяните от мен лекции по гражданска отбрана в окръга и последваха слухове за повишена радиация в окръга, които са отразени от Христо Байданов - кореспондент на БТА в Габрово, през април 1987 година. Следва проверка на Института по рентгенология и радиология и въз основа на получените данни от дозиметричните, радиометрични и спектрометрични измервания и анализа на заболеваемостта се счита, че няма никакви основания за повишено безпокойство и тревога относно радиационната обстановка в Габровски окръг.
На 26 април 2014 г. около 16 часа в телевизионно предаване по бТВ бившият директор на Националния институт по рентгенология и радиобиология и настоящ член на Световната здравна организация към ООН професор Николов категорично опроверга прогнозата за повишаване  на раковите заболявания в България вследствие радиационната обстановка от аварията в Чернобил.
В условията на новите демократични промени и съвременните комуникации не е възможно да се прикрива тежка авария като Чернобилската, но в мен се поражда съмнение дали са направени кардинални изводи от допуснатите грешки през 1986 г. Основно по информираността на населението и готовността на държавните и специализирани органи за организиране защитата на хората, животните и растенията. 
Изразявам съмнение и за това дали населението е убедено в препоръчителните и задължителни 
мероприятия
 при такава обстановка, защото радиоактивното облъчване е невидимо, не се усеща, няма мирис, няма вкус, не предизвиква рани, няма болка, може да се регистрира само със специализирана техника и последствията над допустимите норми се появяват след месеци и години.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни