80 години от рождението на проф. Кънчо Цанев

	Ако беше жив, вчера изтъкнатият скулптор и дърворезбар от Трявна
80 години от рождението на про
Ако беше жив, вчера изтъкнатият скулптор и дърворезбар от Трявна проф. Кънчо Цанев щеше да навърши 80 години, припомни съпругата му Илонка Цанева. Днес по обяд по програма „Христо Ботев“ на БНР ще бъде отбелязана годишнината в специално предаване, в коет

С няколко събития през тази година, организирани от семейството на Кънчо Цанев и институциите, беше припомнено неговото име и оставеното от него богато културно наследство. Така например на 29 април в Българския културен институт в Будапеща беше представен документален филм за твореца. 
„Той заслужава името му да не бъде забравено – казва съпругата му Илонка. - Докато беше жив, не беше толкова популярен, колкото би трябвало да бъде, защото беше скромен човек.“ Тя припомня, че огромните иконостаси, направени в Смолян и Пампорово през последните години на Кънчо Цанев, са отнели по четири години от живота му. Иконостасът в Смолян е дълъг 14 и висок 7 метра! Кънчо Цанев е оставил забележително художествено наследство не само като резбар, а и като скулптор. Фигурите на моста в Трявна са негово съавторство с колегата му Георги Дойнов, скулптурната композиция пред гарата също е негова, както и на входа на Дряново. Добре известни са прочутият резбован таван, изработен от Кънчо Цанев в резиденция „Бояна“, паното „Пролет“ в Националния дворец на културата, и много други.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни