Чайков: „Размразяваме втория етап на Западния обход“

	„Тунелът под Шипка продължава да е приоритетен за правителството. Никой
Чайков: „Размразяваме втория е
„Тунелът под Шипка продължава да е приоритетен за правителството. Никой не се е отказал от него!“ Това заяви на пресконференция в Габрово министърът на регионалното развитие Дисислава Терзиева. Тя отчете факта, че в момента целият проект – Обход на Габро

Министър Терзиева уточни, че предвидените средства по ОП „Транспорт“ за рехабилитацията на първите два етапа на обхода, които вече са построени, и за трети и четвърти, които предстои да бъдат изградени, стоят и чакат решението на съда. Според нея срокът за усвояване на средствата е 2015 година. Какво предстои по-нататък по реализирането на този проект, отговори на въпроси на репортер на „100 вести“ инж. Стефан Чайков, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.

- Защо е спряно строителството на Обхода на Габрово?
- Предстои размразяване на втория етап на Западния обход – той беше спрян с акт 10 през месец декември 2013 г. Има някои отчуждителни процедури, които трябва да се извършат във връзка с пътния възел на Поповци. Ще бъде завършен и вторият етап, а трасето на трети и четвърти етап е функция по решението на съда по ОВОС, защото еколозите обжалват не само процедурата по ОВОС, но и трасето, което е предвидено. Това ограничава по-нататъшните ни действия. Но парите продължават да си стоят резервирани по ОП „Транспорт“. И ако ВАС отсъди и на втора инстанция, както стана и на първа, в полза на АПИ, продължаваме активната работа по проекта по етапната връзка 1-5. Тунелът под Шипка е предвиден за следващия програмен период. В тази връзка ще кажа, че в момента тече срокът за обжалване за избора на изпълнител на изготвянето на Разширен идеен проект на тунела. След това ще подпишем договора за действителната работа по изготвянето на проекта, който да бъде основа на бъдещото изграждане на тунела. 
- Защо е необходим Разширен идеен проект на тунела, след като за него има технически проект, който сигурно се нуждае от актуализация, за да отговаря на европейските стандарти, но това не е ли стъпка назад по неговата реализация? 
- Технически проект за тунела няма. Не е имало технически проект за тунела. Има апликационна форма, подадена в Европейската комисия. Към нея, включително и за обхода на Габрово, има само идеен проект. След сключване на договора със сегашния изпълнител на обхода и разработван технически проект. Затова съвсем нормално е да направим разширен идеен проект с по-големи геоложки проучвания, за да определим метода, по който след това ще се изгражда тунелът. Същия  подход имаме и за магистрала „Струма“. И такъв трябва да бъде подходът, защото няма как да възложим директно технически проект. По-скоро пестим време за по-нататъшни процедури, докато чакаме ВАС да се произнесе по ОВОС.
- Пак решението на Върховния администратиевн съд ли е причината да не бъде подадена отново апликационната форма в Брюксел, след като беше върната през октомври миналата година за доработване?
- Тя не е връщана, защото просто не е разглеждана от ЕК. Аз съм водил няколко разговора с нейните представители. И това е единствено по екологични съображения. Изчакват, както и ние, решението на Върховния административен съд.
- От Ваша гледна точка, като специалист, кой вариант на тунела – по-дългия или по-късия, по-добре ще защитават околната среда?
- За мен вариантът, който е разгледан в този доклад за оценка на въздействието на околната среда на тунела от 3.2 км, е най-доброто техническо решение и с най-оптималните инвестиции да постигнем тази дълго лелеяна мечта на габровци – да имат тунел под Шипка. Така че с нетърпение очаквам положително развитие на делото на ВАС, тъй като това ще развърже изцяло проекта. 
Един тунел с по-дълъг вариант ще струва три пъти по-скъпо от този. А тези средства биха могли да се инвестират в други екологични мерки. Но ние в момента сме в ръцете на независимата съдебна власт.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни