Д-р Вергил Варджийски: “Не съм се отказал от мечтата си Соколовите къщи да станат Център на художествените занаяти в Габрово”

„Не съм се отказал от мечтата си да превърна Соколовите
Д-р Вергил Варджийски: “Не съм
„Не съм се отказал от мечтата си да превърна Соколовите къщи в квартал Шести участък в място за художествените занаяти в Габровския край“, заяви д-р инж. Вергил Варджийски, майстор на накити и създател на Центъра за художествени занаяти.

 Той е дългогодишен член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и член на Регионалната занаятчийска камара - София. През 2006 година той купува известните Соколови къщи в кв. Шести участък в Габрово, които са били общинска собственост, с намерението да ги превърне в Център за художествени занаяти от Габровския край.
  „Имахме идея с тогавашния председател на Задругата на майсторите Румен Маринов да превърнем тази къща в училище за художествени занаяти, защото старите майстори един по един си отиват и трябват млади хора, които да ги продължат - заяви вчера инж. Варджийски. - А долният етаж - да бъдат дюкяни, в които да се продават предмети на художествени занаяти. - С това щяхме да продължим традициите в квартала, в който под всяка къща е имало такива дюкяни. Започнах много ентусиазирано. Направих ремонти от вътрешната страна на къщите, направих и ограда, но поради други причини средствата не ми достигнаха - разказа инж. Варджийски, с което обясни защо в момента Соколовите къщи са в доста окаяно състояние. - Не съм се отказал от мечтата си да превърна Соколовите къщи в Център за традиционни художествени занаяти от какъвто Габрово има нужда“ - съобщи Вергил Варджийски. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни