Дарителската кампания за паметник на д-р Никола Василиади среща силна подкрепа

Топ новина! CHlenove-na-Sdruzhenie-s-nestopanska-tsel-„Fond-200-godini-d-r-Nikola-Vasiliadi“
Членове на Сдружение с нестопанска цел „Фонд 200 години д-р Никола Василиади“
Андриан Новаков е скулпторът, който ще реализира идеята

На поредна среща-дискусия на 16 февруари, организирана от учреденото в края на миналата година Сдружение с нестопанска цел „Фонд 200 години д-р Никола Василиади“, бе представен идеен проект на фигурална скулптурна композиция на благодетеля. Представители на държавната и местна власт – областният управител Кристина Сидорова, зам.-кметът арх. Николай Меразчиев, главният архитект на Община Габрово - Люция Декова, на бизнеса, културни институти, благотворителни организации и бивши възпитаници от различни поколения на известното Техническо училище, днес Професионална техническа гимназия - ПТГ, откроиха идеята за следовност с ознаменуване паметта на д-р Никола Василиади. И още желанието на „Василиадевци“ за почит и дълг към завета на благодетеля - родолюбец за откриване на училище в Габрово, поставило основата на българската традиция в техническото образование.

Срещата откри бившият кмет на Габрово Николай Дачев, зам.-председател на Фонда с призив „Да помним и следваме делото на благодетеля. Годините ни в училище бяха най-хубавите. Техникумът ме направи и инженер. Чувствам удовлетворение, че всички, които сме учили в него сме благодарни. Техникумът ни даде път в живота“.

Ренета Колева, председател на Фонда, възпитаник и учител в ПТГ припомни, че изпълнил своя дълг на патриот и лекар д-р Никола Василиади до края на живота си остава радетел на освободена България. На Габрово той завещава най-ценния си капитал. На 10 юни 1881 г. със завещание упълномощава Евлоги Георгиев и д-р Георги Атанасович от негово име и с негови средства „ да се основе и поддържа в Габрово, родното място на моя баща, едно политехническо училище, според както средствата позволяват или пък едно занаятчийско училище, което да носи името ми … и прихода на имота ми да бъде всякога назначаван за училището”.

Първата задача на новоучредената организация „Фонд 200 години д-р Никола Василиади“ - подчерта Ренета Колева, редом със съхраняване и популяризиране паметта за живота и делото на д-р Никола Василиади, патрон на Техническото училище, е и изграждане на негов монумент в двора на гимназията с дарителски средства.
Добро начало постави първият дарител Стефан Моров, възпитаник на техникума, който получи дарителско свидетелство от Ренета Колева за щедрост от 10 000 лв.

Stefan Morov

„Много се зарадвах - каза той развълнуван, че се реши да се направи нещо хубаво. Като ученик бях възхитен от бюста на д-р Никола Василиади в техникума, дело на арх. Кунев, приятел на дядо ми. Сега правим една по-голяма стъпка. Познавам и имам доверие на скулптура Адриан Новаков. Давам един подтик на председателя на Сдружението да се пропагандира идеята не само в Габрово, а и по света.

Ще споделя нещо интересно. Всяка година в Америка се чества Деня на благодарността, който е сред най- почитаните и обичан ден в САЩ, превърнал се в национален празник. Известният американски бизнесмен Бил Гейтс, съосновател на компанията „Майкрософт“ изпраща далеч по-рано преди Деня на благодарността e-mail до корпорацията за доброволни дарения. Минава време напомня втори път, трети път…Явно жестът да се дарява се възпитава“.

„Държавата ще помогне с възможностите си. Поздравление за дарителите“, подкрепи начинанието Кристина Сидорова.

Идеята да се извърви пътя на едно благородно дело приветства и арх. Николай Меразчиев, който прочете решение на Община Габрово, че приема направеното предложение за паметник на благодетеля д-р Никола Василиади и се присъединява към благородната инициатива.

Предложението ще се внесе в Общинския съвет и след това ще се придвижи към Министерство на културата. На добър час!“

„Вълнувам се, че съм избран от родолюбивите габровци да реализирам проекта за монумент, каза скулпторът Адриан Новаков. Включвам се и в дарителската инициатива. Дарявам проекта и работата по него за каузата на стойност около 8 000 лева.

Настоявах да бъде изработен не бюст на д-р Никола Василиади, а фигурална композиция в цял ръст висок 3.5 м. Радвам се, че бях подкрепен.“ Той припомни, че със сериозни дарения е направен и паметника на другия голям благодетел Васил Априлов, чиято фигура неразделна с неговото дело - Априловото школо е пред Националната Априловска гимназия.

С щедро дарение от бизнесмена Пейо Пеев бе направен и паметника на индустриалеца и голям благодетел Пенчо Семов.

„И съвсем логично - допълни скулптора, се стигна до проекта - фигурална композиция. А що се отнася до твореца - изпълнител това е отговорност и по-голяма възможност за излъчване на послание. Идейният проект ще има развитие в посока - символ на съзидание. Задължителна част от проекта е бъдещото пространствено оформление за паметника пред входа на ПТГ. Ситуацията изисква озеленяване. Зелена стена да послужи като фон на скулптурата с поглед към улицата.

Изграждането на монумента тръгва от проект в мащаб 1:10, после 1:5 докато се прехвърли в 1 :1 за Експертния съвет в Министерство на културата, придружен с портретни характеристики.

На срещата Ренета Колева се обърна към оформената „Габровска добродетелна дружина“ - присъстващите представители на бизнеса все бивши техници, хората в залата, да се инициират съмишленици на предстоящото благотворително дело.

„Да дадем възможност на учениците, на нашите съграждани да дадат своята лепта макар и малка, защото хората ще чувстват по друг начин направеното. Казано е „този, който има - дава част от имането си, а този, който няма - дава част от душата си!“. Един паметник придобива много по-голяма стойност и значение, когато за издигането му се включат много родолюбиви българи, както навремето за Паметника на свободата на Шипка“, убеден е скулптора Адриан Новаков.

Подкрепи го Васил Христов, бивш директор на ПТГ, който изтъкна: „Благодарение и на делото на д-р Никола Василиади с техническите кадрите Габрово израства като Българския Манчестър. Приветствам подкрепата на Областната управа, Община Габрово, участието на габровци“.

Относно повдигнатия въпрос да се защитят завещаните имоти от д-р Никола Василиади на Габрово, дългогодишният директор на Механотехникума Иван Маринов с тъга отбеляза:

„Нотариалните актове за сградите в София стоят у дома… Натиснаха ни. Ликвидираха Фондацията …Всеки си гледаше неговият бизнес и работа, не че са можели кой знае колко да помогнат. Системата на правораздаване беше такава. Може би е сега е същата… Тогава събирахме елита на Габрово. Обърнахме се и към Татяна Дончева, която беше депутат от Габрово да помага. Тя ни каза: „Софиянци от Варна до София ще ви бият. Тия имоти няма да ви ги дадат… Дано вече в Габрово се е формирала някаква общественост…

mERAZchiev

Арх. Николай Меразчиев и Адриан Новаков


 Радвам се, че има такава инициатива. Дано да се получи“. Глас от залата допълни „Да се появят хора дето да носят на бой“. „Министерство на културата - отбеляза Иван Маринов, ползва едната сграда. Те не са ни се опълчвали, защото бяха похарчили едни пари дадени от „Гьоте институт“ за ремонт… Тъй като оттук нататък ще имате работа ( Фондът) и с тях - занесете нотариалният акт да видят, че тази сграда не е тяхна…“.

Бяха дадени много предложения да се възпламени огъня на дарителство сред габровската общественост: майските срещи на випуските, изработване на сувенири, картички, благотворителен концерт и др.

Регионалният инспекторат на образованието ще изпрати писмо до всички образователни институти. Технически университет - Габрово ще се присъедини към дарителската акция. Има академични личности и в столицата и страната, излезли от Габрово, които биха подкрепили идеята за монумента..

Особена атмосфера на взаимност и доверие завладя залата за едно общо дело. „Капка по капка да съберем необходимото за паметника пред сградата на Техническото училище на д-р Никола Василиади“, „Ще се борим това да се случи“.

В духа на традицията една обща снимка на участниците в срещата засвидетелства увереност в родолюбивото начинание.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни