Димитър Буров: „В Лондон се научих, че човек трябва да е търпелив, толерантен, много да работи и да е позитивен към колегите“

На 9 април в ХГ „Христо Цокев“ в програмата на
Димитър Буров: „В Лондон се на
На 9 април в ХГ „Христо Цокев“ в програмата на Габровския камерен оркестър прозвуча премиерата за България на Концерт за цигулка и оркестър „Далечна светлина“ от латвийския композитор Петерис Васкс. Гост-солист бе Димитър Буров, проспериращ българин, инст

И още една премиера беляза концерта - „Фантазия за 13 струнни инструменти“ от добрия приятел на оркестъра проф. Велислав Заимов. В произведението, завършено през ноември миналата година, се усеща „напрегнатия пулс“ на нашето ежедневие. 
„То е написано за ансамбъл, точно като Габровския оркестър - седем цигулки, три виоли, чели и един контрабас. Тук всеки инструмент има отделна партия. Музикантите са изпълнявали и други мои произведения, като една друга концертна музика за 11 струнни. Написана по същия начин - специално за този оркестър, когато преди две десетилетия оркестърът бе останал с 11 души. Слава Богу, това отмина и пак е в пълен състав като голям камерен ансамбъл. Габровският оркестър често изпълнява българска музика, в това число и моя“, отбеляза проф. Велислав Заимов.
На финала прозвуча прочутият Концерт за цигулка и оркестър в ми мажор от Й. С. Бах, който е от „онези произведения, за които никога не може да се каже достатъчно за тяхната красота“. 
Гост-солистът Димитър Буров бе любезен да разговаря за читателите на „100 вести“ .
- Г-н Буров, гостувате в Габрово по чия покана?
- Разбира се, на диригента Иван Стоянов. Преди година разговаряхме да направим концерт. Той - зает, аз - зает, докато най-накрая можахме да уточним дата.
- Какво прави впечатление в произведенията на латвийския композитор и на Й. С. Бах?
- Двамата с Иван Стоянов решихме да балансираме програмата. В програмата има две модерни произведения на Петерис Васкс и Велислав Заимов. Концертът за цигулка и оркестър „Далечна светлина“ на Петерис Васкс е написан през 1997 г. специално за световноизвестния латвийски цигулар Гидон Кремер, ученик на Давид Ойстрах, и неговия камерен ансамбъл „Балтика“. Намерих нотите и подготвих концерта, който е трудно мистично произведение, което съчетава виртуозна солова партия в цигулката. Усеща се много голяма нежност, много голяма тъга, разгневени моменти. Това е красив, хубаво написан концерт с хармонични основи.
- Какво най-важно научихте в Лондон?
- Бях ученик две години на проф. Ифра Нийман в училището за музика и драма „Гилдхол“. Останах да работя там. Човек се учи през цялото време. В контакт съм с Минчо Минчев, който ме свърза с Иван Стоянов. В Лондон се научих, че човек трябва да е търпелив, толерантен, много да работи и винаги да е позитивен към колегите. Преподавател съм в колежа „Хароу Скуул“ и съм ръководител на струнна катедра. 
- Каква е концертната Ви дейност?
- Свиря много камерна музика, соло концерти. Миналата година участвах в Софийски музикални седмици. Преди седмица имах концерт с Варненския симфоничен оркестър с диригент Диян Павлов. Там свирих Бетховен - Концерт за цигулка и оркестър. Малко почивка за Великден и след това ме чакат концерти в Англия. Лятото ще участвам на фестивала Варненско лято. 
Досвири ми се в късни години. Нещата узряха в мен. Натрупах много от тях и имам желание да ги покажа и изразя. 
- А предпочитанията Ви към автори?
- Обичам Моцарт, Бах, Бетховен, Брамс, модерния латвийски композитор Васкс. Обичам музиката, която колкото повече я свириш, толкова повече ти е интересна.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни