Днес е денят на Света Петка Българска - Духовен празник на град Габрово

	Духовният празник на Габрово – 14 октомври, посветен на покровителката
Днес е денят на Света Петка Бъ
Духовният празник на Габрово – 14 октомври, посветен на покровителката на града Света Петка Българска ще започне с тържествена Света литургия, отслужена от 8.00 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“.


На този ден почитаме Света Петка Българска (наричана също Света Параскева) като покровителка и закрилница не само на българския народ, но и на дома, децата и семейството, имота и стоката, раждането и плодовитостта.
Сгледно хоро ще се ще се извие около храм „Света Троица“, където ще се състои и второто издание на базара „Забравени традиции, живи вкусове“ или тъй нареченият „Селски мол“, който срещна голям интерес при първото си издание през септември. Домашна продукция от селскостопанския двор и градина, ръчно изработени предмети, занаятчийски продукти и изделия, фолклорна програма, споделено време и радост - това са подгот- вили организаторите, четири габровски читалища – от кварталите Падало и Русевци и селата Гарван и Съботковци.
Повече от десет читалища ще представят съхранените традиции в Габровския край както в производството и занаятчийството, така и в бита и творчеството. Ще има и демонстрации на традиционни занаяти и домашни занимания. И разбира се, дегустации на традиционни селскостопански продукти и приготвени от тях автентични храни, характерни за трапезата на габровеца. Ще можете да си опитате истински папурник, бял мъж, триеница, качамак, тиквеник, щирник, домашен кашкавал и сирене, натурални мезета, квасено мляко, орехи, подправки за гозби, билки за чай... Ще има плетени на една кука изделия, терлици и калци, танурчета, гаванчета, дървени лъжици, изделия на народните художествени занаяти. Поканени са местните занаятчии от Камарата на занаятчиите и етърските майстори, производители на мед, плодове и зеленчуци.
Ще можете да се запознаете с единствения, може би, майстор-шапкар в региона, с колбасар, възродил вековния опит на предците ни в производството на тънки габровски мезета. Донесете си старото бакърено джезве или тигана, спомен от баба, дайте ги на майсторите калайджии и гледайте да видите как става „Джам прай, гледало прай“!
Читалищата организатори и участниците в базара са... преди всичко ентусиасти, търсещи връзка между отминалото и настоящето, пише в поканата за събитието в социалната мрежа:
„Открихме, че в миналото градският женски пазар, изпълнен с цветове, вкусове и форми, събрани от отрудената земя на околията, се е намирал зад и около църквата „Св. Троица“, открихме, че на Петковден се е играло „Петковденско сгледно хоро“ - какво е то? Елате и разберете! Вдъхновени от тези факти всъщност... сме готови да открием втория СЕЛСКИ МОЛ, посветен на „Забравени традиции, живи вкусове“, съчетал в себе си духовност, трудолюбие, красота и вкус.
Дори и малкото, останало в градината, ще е достатъчно за душата“.
Денят ще започне с тържествена Света литургия, отслужена от габровските свещеници в храм „Успение на Пресвета Богородица“. В Дечковата къща по инициатива на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана изложба с рисунки на деца, творили лика на Светицата, покровителка на града. В 17 часа до храм „Света Троица“ заедно с базара се отваря и откритата сцена с кръшно българско хоро. Ще последват изпълнения на народни песни и танци на фолклорни състави от местните читалища, както и на гости от дряновското село Ганчовец.
Инициативата се провежда с разрешението и подкрепата на Архиерейско наместничество в Габрово.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни