Хитлеристки лозунги и свастики красят центъра на Габрово

Hitleristki-lozungi-i-svastiki
Хитлеристки лозунги и свастики
За мене е съвсем ясно, че коренът на злото, наречено непоносимост и тотална омраза, се е прихванал и на габровска почва

Най-малкото 20 броя пречупени кръстове са изрисувани от няколко години по обществени и жилищни сгради в самия център на областния град. Около тях - всевъзможни обидни и по-малко обидни лозунги от всякакъв характер допълват тематиката на това пошло „изкуство“. Като се започне с БФС и се стигне до сексуални актове! Но върха на всичко това представлява хитлеристкият лозунг „Хитлер беше прав“, закодирано „88“ („Хайл Хитлер“) и „Циганите на сапун“. Всеки читател на регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“ - едно от знаковите здания в центъра, не може да не обърне внимание на посочените „излияния“, защото те запълват плътно от край до край южната, северната и източната страна на библиотеката. И цели 7 свастики „партнират“ на споменатите лозунги, а ако броим всичко това накуп, храмът на книгите безспорно държи първото място по оскверняване...
След библиотеката се нарежда някогашният паметник-костница, който след промените си остава енигма за всички досегашни управници на Габрово вече над 25 години.
Пречупени кръстове има и на гърба на театъра - 2 броя.
Изрисувана е свастика дори на ъгъла на... съда.
От улиците „Цанко Дюстабанов“ се е оказала най-привлекателна за „творците“, докато на площад „Първи май 1876 г.“ скромно „позира“ само една свастика, но на такова видно място, че няма как да я пропуснем - на пицарията, съвсем близо до входа на бившите хали. Точно срещу тази свастика обаче в деня на габровския карнавал се издига трибуната, откъдето уважаемото жури наблюдава смешните картини на шествието! Ах, колко „весело“ щеше да бъде, ако и хитлеристката свастика насреща се включи и състезава в програмата на парада!
Тъжното в случая надскача всеки опит за шеги... Защото...
Библиотеката се намира на по-малко от стотина крачки от офиса на ПП ГЕРБ, горе-долу приблизително толкова е разстоянието и до седалището на Областния управител, а малко по-надалеч отстои стожерът на местната власт - Общината. Съдът пък е непосредствено до нея (бившият партиен дом). На един хвърлей място е и театърът.
И така - три, пардон, вече четири години. Жалко, че на никого в града това вече не прави никакво впечатление, макар че будна гражданка публикува преди доста време снимка във вестник „100 вести“... Никаква реакция!
Аз говоря на първо място за демократично избраната ни общинска власт, говоря за „гражданите за европейско развитие на България“, говоря за кмета, който също е от тези граждани, за изредилите се напоследък няколко областни управители от различни партии, за неправителствените организации. Говоря за примирилото се гражданско съзнание като цяло, което безразлично подминава това явление... А какво да кажем специално за БАС (Българския антифашистки съюз) в Габрово? Има ли го въобще, съществува ли или вегетира, потулен някъде в дълбоко мълчание?
Искам да попитам чрез вестника и госпожа кмета Таня Христова спомня ли си моя въпрос, зададен по време на приемния й ден за граждани през лятото на 2013 г., защо Общината и лично тя не се намеси? И дали би потвърдила отново нервозното си обяснение, което ми даде, че така било и на Запад в много градове и затова тя предпочитала да изразходва 100 лева общински пари за нещо по-съществено (?), отколкото да се замазват стените? Ще добавя още нещо - с тази „украса“ ли кандидатства Габрово за европейска столица на културата през 2019 г.? И дали точно това не е една от причините, че толкова бързо отпаднахме?
Ще повторя, ако някой не е разбрал - тук определено става дума за едно от най-уродливите явления в човешката история като фашизма в неговия нацистки вариант и за особено „модерната“ в последно време ксенофобия. Това ли е Европа с нейните ценности? Къде останаха братството, справедливостта, солидарността, свободата и особено толерантността? Истинските ценности на Стария континент, които трябва именно тях не само да уважаваме на думи, но и да прилагаме в практиката? Няма място за човеконенавистнически и тем подобни обобщения, когато одобряваме правото на различията, стига те да не са в противоречие с цивилизационните европейски и общоприети норми!... Но и тук - отрицателни примери! Затова ще цитирам един от тях.
В броя си от 13 декември 2014 г. вестник „Преса“ помества коментара на колумниста Любослава Русева под заглавие „От идиотизъм към фашизъм“. В него четем (цитирам дословно):
„Дни наред Фейсбук преливаше от постове срещу „скотовете“... Постовете бяха крайно обидни и примитивни, в някои се призоваваше и за директна разправа. Директорката на Дома на хумора и сатирата в Габрово Татяна Цанкова дори обясни защо ромите не заслужават пощада: „Това хора ли са? Според мене не са! И никакви европейски програми за облагородяване няма да имат ефект - генно увреждане!“ Тезата за генната им увреденост Цанкова разви така: „Мързеливи и крадливи, нагли и опасни за живота“. Хитлер според нея „бил прав в изселването им“, въпреки че тя самата не одобрявала „методите му за жестоко изтребване“ (край на цитата).
Да се прави коментар на такъв коментар - няма смисъл. Срамно и жалко, че една наша известна съгражданка (а аз мисля, че, за съжаление, не е единствена) разсъждава по този неприемлив начин... Съвсем в разрез с отговорната й работа във Веселата къща.
За мене е съвсем ясно, че коренът на злото, наречено непоносимост и тотална омраза, се е прихванал и на габровска почва. Неусетно и полека-лека. И всички ние, замаяни от магията на демокрацията, сме допуснали голяма грешка, след като не сме го изтръгнали навреме. С историческо познание, предавано с разум и примери на поколенията. Защото историята учи - стига да не пренебрегваме нейните уроци или да я фалшифицираме, разбира се... „Хора, бдете!“ - беше предупредил големият чешки журналист Юлиус Фучик, убит от нацистите в концентрационен лагер през 1943 година. Хора, бдете и днес, но и мислете!

Послепис: Четох, че софийската Община приела мерки за естетизация на т. нар. графити по стените. А в някои европейски столици ги превръщали в истинско изкуство, използвайки главно калканите на подходящи сгради.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни