Калин Илиев: Време е за концесия

Kalin-Iliev--Vreme-e-za-kontses
Калин Илиев: Време е за концес

Само за шест месеца вторият роман на Калин Илиев - „Пролетта на емигрантите“, отива към трето издание, а роденият в Габрово драматург, писател и публицист се явява в най-гледаните предавания. За романа се говори като пророчески, в художествения текст нед

Само за шест месеца вторият роман на Калин Илиев - „Пролетта на емигрантите“, отива към трето издание, а роденият в Габрово драматург, писател и публицист се явява в най-гледаните предавания. За романа се говори като  пророчески, в художествения текст недвусмислено се визира, че управляващата партия ГЕРБ ще падне след протести. Книгата е писана преди това да стане факт. С Калин Илиев е свързано и едно лошо за Габрово „пророчество“. Преди половин година, около времето, когато излезе романът, той се обади разтревожен в редакцията и каза, че тунел няма да има - информацията била от сигурен източник. Новината днес се потвърждава - тунелът излиза от реалността и влиза в стогодишната мечта?

- Г-н Илиев, какво се случи, бяхме на километри от тунела - обходният път готов, еврофондовете сигурни. Къде се прецака шансът на Габрово?
 - Имахме уникална възможност – министър и кмет от управляващата партия. Такъв шанс сме имали преди Първата световна война (припомням, че първото решение на управата в Габрово за тунел е от края на 19 век)и по времето на правителството на СДС, когато надделя Софиянски и парите на японските инвеститори заминаха за метрото в София. Сега, когато ексминистърът по еврофондовете беше в ресор, където разполагаше с ефективни политически и административни инструменти, се провалихме. Томислав Дончев е добре подготвен и беше в курса на нещата, още когато беше кмет. Общността на Габрово го подпомагаше преди ГЕРБ да са на власт в държавата. Сдружение „Нашето по-голямо Габрово” заложи тунела като силна, мощна кауза, независимо че преди това са я залагали, продължават да го правят и сега(?)предизборни глашатаи. Преди години разговаряхме с Томислав Дончев и председателя на „Нашето по-голямо Габрово” Иван Господинов, че тунелът не бива да бъде протакан. Още тогава беше ясно, че най-сигурният път е концесията, появиха се и много желаещи фирми от различни страни.
Така или иначе Дончев, както и самото правителство, избраха финансиране през еврофондовете. Официалната версия бе, че така ще бъде по-социално, че трябва да използваме възможностите на оперативните програми, че държавата трябва да прибира пътните такси и прочие сладки приказки. Но истинската причина е друга. Концесията не позволяваше на лобитата от ГЕРБ да вземат комисионите, които могат да усвоят през еврофондовете.
Що се отнася до различните протести на екозащитници, жалби и прочие, те са реални, но в основата си са повод за окончателно прекъсване на проекта от страна на неговите недоброжелатели.
Зная, че срещу моето твърдение могат да бъдат извадени не един и два разумни довода, но повтарям генералното. Пътят за постигане на тунела под Шипка беше и си остава концесията. Само че за вземането на подобно решение се изисква политическа грамотност и мисъл за хората, отколкото за собствения джоб. Мисля, че Томислав Дончев притежава тези качества, но не му достигнаха деловитост, решителност и характер, за да наложи подобно решение. Пък и в края на краищата ГЕРБ е еднолична фирма с особен статут, наречена за благозвучие ПП. Но това е друга тема.
- Фокусираме разговора върху Томислав Дончев...
- Нормално. Томислав Дончев беше шансът на Габрово да се случи тунелът, уникалният ни шанс. А сега, за съжаление, е просто част от закъснял предизборен политически пиар.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни