Карнавално: котката - император, кметицата - Клеопатра ,

Дъждът окъпа шествието, кукерите от Александрово си взеха баня в
Карнавално: котката - императо
Дъждът окъпа шествието, кукерите от Александрово си взеха баня в шадравана на “Възраждане” Проливен дъжд окъпа габровския карнавал в събота, но участници и зрители стоически издържаха до края на шоуто. Сякаш сивите облаци, покрили небето, чакаха да стане

Проливен дъжд окъпа габровския карнавал в събота, но участници и зрители стоически издържаха до края на шоуто. Сякаш сивите облаци, покрили небето, чакаха да стане точно 18 часа - време за началото на шествието, и да изсипят дъжда над града. Не че не се е случвало и друга година, но този път времето прекали. „О, времена! О, нрави!“ беше темата на карнавала и ако ставаше дума за метеорологичното време, то никак не беше благосклонно към нагласата на габровци да се веселят. 
Преди да тръгне карнавалното шествие, коментаторите на централната трибуна на площад „1 май 1878“ Светлана Кацарска и Ники Кънчев спретнаха една бърза игра „Стани богат“. Този път обаче Ники Кънчев беше в ролята на отговарящия на въпроси за Габрово. Шествието както винаги поведе Ранката Барабанката, а след това заскачаха кукерите от Дунавци, но така и не можаха да прогонят злите сили под формата на дъжд. За съжаление колоните на малките смехоранчета, на децата от детските градини и Мини карнавалът този път нямаха онова жизнерадостно излъчване на детските личица, а приличаха на парад на разноцветни чадъри. Огромната фигура на бащата на карнавала Слави Бонев се появи на ретро автомобил и спря пред трибуната с официалните гости, а принц Карнавал – Радослав Талев, изпя песента „Шоуто трябва да продължи“, за да напомни заръката на отишлия си без време от този свят Слави.
Шоуто продължи въпреки дъжда. Гъстият шпалир от зрители също стоически остана по улиците. След огромния Троянски кон, който влиза навсякъде, се появи величествена Габровската котка – дегизирана като римски император. А кметът на града Таня Христова беше в ролята на Клеопатра и показа, че и като брюнетка е  красива. След ритуалното рязане на опашката на котката се зададе камион с Габровския сенат, където сенаторите спореха за пола на символа на карнавала – котката.
В дъждовната суматоха така и не се разбра докъде стигнаха пренията и какво решение взе сенатът.
Особено внушителни в шествието бяха огромните макети на политиците, показани в различни сцени. В карнавала дефилираха Путин, който се канеше след Крим да присъедини и Варна, Бареков, Доган и Пеевски, премиерът Орешарски. Парламентът беше показан като кръгла сграда, оградена с бодлива тел заради многото опасни животни, които се намират вътре в него. 
Злободневните габровски теми като Водния цикъл, тунела под Шипка, газификацията присъстваха неизменно и в този карнавал. Аплодисменти получи картината с половин трабант по габровски. В шествието с изненада видяхме и музикантите от „Аеросмит“ преди да се качат на софийската сцена. Момичетата от балет „Магия“ очароваха с жизнерадостните си танци под дъжда. Сред участниците от други градове най-впечатляващи с перфектните си карнавални облекла отново бяха възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив – редовни участници в габровското весело шоу. За финал по традиция отново имаше кукери – този път от село Александрово. 
„Честита баня, габровци!“ - възкликна накрая коментаторката Светлана Кацарска. Мокрият народ се пръсна из центъра на града без да бърза да се прибира и наобиколи покритите с найлони сергии с лакомства и играчки за децата. Без свободни места бяха и заведенията в центъра. А банята... Истинска баня си направиха кукерите от Александрово. След като стигнаха до площад „Възраждане“, те се шопнаха в шадравана и заскачаха в него с хлопките си. Шоуто беше неповторимо.
Купонът на площада продължи до късно въпреки сравнително малкия брой публика, която дочака края на концертите през нощта и фойерверките над града вече без дъжд.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни