Ловното зариби „Рачевци” и „Синкевица” с половин тон риба

Ловно-рибарското дружество „Чардафон“ зариби с 560 кг двулетни рибета в
Ловното зариби „Рачевци” и „Си
Ловно-рибарското дружество „Чардафон“ зариби с 560 кг двулетни рибета в габровските язовири „Синкевица“ и „Рачевци“. Вчера във водите им бяха изсипани хиляди сребристи и златисти шаранчета, амурчета, толстолоби и малки сомчета.

Цялата доставка е на стойност 2600 лева, съобщи д-р Николай Пенчоков, председател на дружеството, който заедно с експерта Николай Николов лично обезпечаваше акцията. Организацията и средствата са дело на Ловното, но с голяма радост и доброволен труд се включиха и ентусиастите от рибарското сдружение „Златен кротуш“, председателствано от Стефан Колев.
Вчерашното зарибяване е по силата на 2-годишен договор между Ловно-рибарското дружество „Чардафон“ и Община Габрово, с който дружеството е поело ангажимент за стопанисването и охраната на шест водоема в общината. Това са язовирите „Гиргини“, „Пача бара“, „Белчев дол“ (между Прахали и Думници), „Яворец“, „Рачевци“ и „Синкевица“. Ловното ще ги зарибява и поддържа, а желаещите любители риболовци ще могат да упражняват хобито си в тях дори по време на голямата забрана за риболов. Както е известно, всяка година от 15 април се забранява уловът на пролетно-лятно размножаващите се риби, което продължава докъм 1 юни. Остават свободни само определени водоеми. В този период габровци обаче ще имат възможност да ловят в тези шест водоема, като условието е да си извадят членска карта от ЛРД „Чардафон“ за 12 лева, обясни д-р Пенчоков. Тя не заменя риболовния билет, който трябва да притежава всеки любител. Вместо 25 лева, както го таксуват навсякъде, в ЛРД Габрово ще ви го издадат с намаление - за 20 лева. Като прибавим и членската карта от 12 лева - за 32 лв. ще може да се риболовства на близък язовир и в забранения период. За пенсионери и инвалиди тези такси са на половин цена.
Истинският риболовец се познава по отношението му към маломерните риби. Затова от ЛРД „Чардафон“ и сдружението „Златен кротуш“ изрично помолиха габровци да не ходят да риболовстват поне до края на март на току-що зарибените язовири „Синкевица“ и „Рачевци“. Вчера пуснатите и още ошашавени малки шаранчета, амурчета и прочие още не са се успокоили и аклиматизирали към новата обстановка - редно е да им се даде шанс. Позорно е да тъпчеш живарника с дребосъци, напомниха вещи в рибарлъка. „Напълни душата, не торбата!“, съветват те. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни