Може ли всеки ученик да стане отличник?

Може ли всеки ученик да стане отличник, беше един от
Може ли всеки ученик да стане
Може ли всеки ученик да стане отличник, беше един от въпросите, които си задаваха вчера участниците в реализацията на проекта „Интеграционни мерки за подобряване на достъпа до образование в община Габрово“ на стойност 88360 лева по ОП „Развитие на човешки

Според Теодора Крумова, програмен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, децата трябва да знаят, че могат да се справят, дори и да са направили грешка. „Затова обаче то трябва да повярва, че наистина може да се справи“, заяви тя и допълни, че именно тук е ролята не само на учителите, но и на родителите. Именно поради това е важно да превърнем училището в място за всяко дете, в място, в което ще се чувства можещо и до повярва, че ще успее в живота. То трябва да разбере откъде е тръгнало и докъде е стигнало. Теодора Крумова счита, че е необходима работа върху интеркултурното образование в детските градини, в училищата, но първо трябва да се намери ключът към доверието на детето. 
Прдседателят на център „Амалипе“ Деян Колев представи направените изследвания върху възприемането на наслагваните стереотипи, които налагат извода, че младите изчистват образите на останалите етноси в днешното ни общество, за разлика от по-възрастните българи. „Стига се дотам – отбеляза той, - че някои хора не желаят дори да има роми в града, в който живеят.“ Според него педагозите и общинските ръководства са тези, които могат да помогнат на децата да не се отделят по етнически признак в едно училище, тъй като е възможно качеството на образование да падне. „Ако етносите в града живеят свой отделен живот, местната общност е слаба“ - счита Деян Колев, като в същото време е категоричен, че разкъсването на веригата от стереотипи става най-лесно в училище.
Впрочем, реализацията на този проект е продължила 16 месеца, в резултат на което 59 ученици от 1 до 4 клас и 48 деца от детските градини са участвали в занимания по интеркултурно обучение в специално създадени клубове и групи. В мотивационната работа са се включили ОУ „Цанко Дюстабанов”, ОУ „Неофит Рилски”, ОУ „Иван Вазов”, СОУ „Отец Паисий”, ОДЗ „Ран Босилек”, ЦДГ „Слънце”, ЦДГ „Първи юни” и ЦДГ „Радост”. Приложените мерки са били насочени към застрашени от отпадане ученици, изграждане на стимули за учене и условия за пълноценно участие в училищната общност. Дейностите са  включвали и работа с родители за присъединяване в образователната система на необхванати деца.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни