Находките на Тони К. му докараха условна и 3000 лв. глоба

uploads/news_imgs/sevl-ant-3_640x480_18.12.2017_1_18.12.2017_1_640x480.jpg
Находките на Тони К. му докараха условна и 3000 лв. глоба
РУЖА ЛЮБЕНОВА Вчера състав на Окръжния съд в Габрово разгледа и приключи делото срещу 53-годишният севлиевец Тони К., обвинен в незаконно държане на 91 археологически обекти. Той получи условна присъда – осем месеца лишаване от свобода, с тригодишен изпитателен срок и 3000 лева глоба в полза на държавата.

„Не съм иманяр! Ако бях такъв, отдавна щях да съм ги продал“, заяви вчера 53-годишният севлиевец

РУЖА ЛЮБЕНОВА

Вчера състав на Окръжния съд в Габрово разгледа и приключи делото срещу 53-годишният севлиевец Тони К., обвинен в незаконно държане на 91 археологически обекти. Той получи условна присъда – осем месеца лишаване от свобода, с тригодишен изпитателен срок и 3000 лева глоба в полза на държавата. Археологическите предмети се отнемат в полза на държавата. Отделно Тони ще трябва да плати 1176,34 лева разноски по делото и държавни такси.

След прочитане на присъдата съдия Благовеста Костова, председател на съдебния състав обясни, че двата металотърсача, намерени при обиска в дома на подсъдимия, ще му бъдат върнати. Притежанието им не е престъпление, стига да не се използват за търсене на археологически ценности. Разбирам, че е трудно на човек да се откаже от хобито си, но при следващ подобен случай, присъдата вече няма да е условна, а ефективна, предупреди съдия Костова. „Сам преценете какво ще правите занапред“, бе категорична председателката на съдебния състав.

Тони К. застава за първи път пред съд. Обвинителният акт срещу него беше внесен в Окръжния съд в Габрово на 10 ноември т. г. В него Окръжна прокуратура му беше повдигнала следното обвинение: „... към 16 януари 2017 г., в жилището си на ул.“Хаджи Димитър“ в Севлиево, държал повече от три броя археологически обекти (по смисъла на чл.146 ал.1 от Закона за културното наследство), представляващи движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред - общо 91 бр. монети, накити, фрагменти от накити и др., на обща стойност 3 863 лева.“

Вчера той и защитата му – адвокат Балтова, пожелаха делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие в производството пред първа инстанция. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието, съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредба от Наказателния кодекс и да редуцира първоначално определеното наказание с 1/3. В конкретния случай - редуцира първоначално опредеделеното наказание от 1 година лишаване от свобода с 1/3.Така се стигна до условната присъда, като немалка роля за това изиграха чистото съдебно минало на подсъдимия, добри характеристични данни и др. Сега двете страни – Тони и прокуратурата имат право на обжалване на присъдата пред великотърновския Апелативен съд в 15-дневен срок.

„Аз не съм иманяр – заяви пред „100 вести“ в коридорите на съда Тони К. - Ако бях такъв, отдавна щях да съм продал находките си, както правят истинските иманяри. Те бързат да се отърват от тях, за да не ги хванат. Държат ги най-много ден-два и ги продават, често за дребни пари. Аз съм любител, обичам историята. За мене българските ценности с историческа стойност трябва да си останат в България, а не да се изнасят и продават в чужбина.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни