Найджъл Хенсън: „Понякога трудът и талантът не са достатъчни, за да станеш шампион”

Водеща! <p>Найджъл Хенсън е директор на известен спортен колеж в Англия
1-SS858886-2-6395.jpg

Найджъл Хенсън е директор на известен спортен колеж в Англия и един от чуждестранните гост в Международния баскетболен камп, който се провежда в Габрово от 9 до 16 юли.

Найджъл Хенсън е директор на известен спортен колеж в Англия и един от чуждестранните гости, поканени от организатора Владимир Искров да участват в Международния баскетболен камп, който се провежда в Габрово от 9 до 16 юли. Г-н Хенсън също е дошъл да направи избор на деца от малките баскетболисти, участници в кампа, които да станат ученици и спортисти в Англия. Какви са надеждите му, как според него се „отглеждат“ шампиони, попитахме г-н Хенсън, докато наблюдаваше една от тренировките.

- Какви видове спорт се изучават във Вашия колеж?
- В колежа ни се изучават доста различни спортове – баскетбол, волейбол, футбол, ръгби и други.
- От каква възраст е добре децата да започнат да се занимават със спорт, ако искат да израснат като добри професионалисти?
- Колкото по-рано по принцип, толкова по-добре. Най-важното е да имат добри физически дадености и да са талантливи.
- На какво наблягате в обучението в спортния колеж? Кое е най-важното за Вас и за учениците?
- Най-важното нещо е да ги учим какво да правят след тренировка. Защото много от играчите, които завършват тази академия, не стават професионални спортисти. Те трябва също да успеят да се реализират в живота.
- Това означава ли, че в учебните програми имате добре застъпени общообразователни дисциплини?
- Да, разбира се. Учим ги, че има и друг живот, след като приключат кариерата си като спортисти. За жалост, за много от тях тази кариера приключва много по-рано, отколкото на тях им се иска. По различни причини. Те също се подготвят за този ден.
- А какъв е процентът на онези, които успяват и наистина стават добри спортисти?
- По-малко от един процент стават професионални спортисти. Всъщност има много голям процент спортисти не на високо ниво, които получават заплащане като такива, но те биха могли да изкарват много повече пари, ако работят нещо друго. Само 10% от професионалните играчи получават достатъчно добро заплащане, за да живеят добре от него.
- Имате ли Ваша рецепта за това как се правят шампиони?
- За да стане един играч наистина добър, да бъде шампион, са нужни най-малко четири условия – да има талант, да бъде атлет и да има добри физически данни, да има добър треньор, да е здрав и издръжлив.
- Казваме, че за да успееш, са нужни 99% труд и 1% талант. Каква е Вашата пропорция?
- Понякога трудът и талантът не са достатъчни. Трябва да бъдат съчетани тези 4 условия, за които говорих преди малко. Представете си играч, който има талант и работи добре, но няма добър треньор. Той няма да успее.
- Какво очаквате от този камп? Каква е ползата лично за Вас?
- Моите очаквания са да мога да помогна на някои от играчите тук да отидат на по-високо ниво в спорта, но и да получат много добро образование в Англия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни