„От нищо - нещо”, ама нищото в изобилие, напълни Съботковци с народ и веселие

		Голям кулинарен сбор „От нищо - нещо“ изпълни с народ
„От нищо - нещо”, ама нищото в
Голям кулинарен сбор „От нищо - нещо“ изпълни с народ и веселие Съботковци на 3 май – събота. Събитието, организирано от местното читалище „Извор - 1907“ с партньорството на Дома на хумора и сатирата, събра участници от читалища не само от областта, а и

Под опънатите шатри на поляната до читалището се заредиха маси, отрупани с ястия, погачи, баници и сладкиши, които радваха очите, а по-късно и апетита на дошлите на събора. Всеки можеше да опита по нещо де срещу символично заплащане, де съвсем без пари. В менюто на повечето читалища задължително присъстваха ястия със събрани от градината охлюви и зеления – лапад, коприва – все неща, дето са даром дадени от природата. Така манджите наистина бяха приготвени от „нищо“. Освен традиционните охлюви или охлювени черупки с ориз, имаше и опити за гурме – от село Борики представиха охлюви върху канапе от вафла и магданозено-чеснов микс и твърдяха, че те превъзхождат многократно охлювите по бургундски. Една от най-богатите трапези подредиха участниците от великотърновското село Ресен. Според председателката на читалището Радослава Иванова традиционни гозби за селото са с неща от природата, за които не се дават пари: панирана коприва, сарми с лопуш, бърканица, лопушник без яйца и сирене, пълнени чушки с картофи  и разбира се – охлюви в различни варианти. Изключително красиви погачи привличаха погледа на гостите към масата, подредена от майсторките от село Армените. Тяхната трапеза също не отстъпваше по разнообразие и богатство на гостите от Ресен.  
И докато народът и авторитетното жури оглеждаха кулинарните вкусотии по масите на различните читалища, домакините пък запалиха огньове, за да нагостят многобройните гости „по габровски“, но без да им свиди. В голям казан председателят на читалището  Димитър Ненов се зае с приготвянето на курбан чорба от рибя кост. Скарата на барбекюто пушеше от печенето на кебапчета и сланина, а две красиви местни момичета в народни носии приготвиха манджата „От нищо – нещо“. „Нищото“ беше в изобилие - нарязани на ситно сланина, варена наденица, пресен лук и... 300 яйца, объркани в огромен тиган.
Гостите на събора бяха поздравени от кмета, даскала и попа на селото. Поради липсата на даскал, в неговата роля влезе председателят на читалището, а кметицата на Кметовци Христина Костадинова обеща от името на организаторите кулинарният събор да стане традиционен за Съботковци и да се провежда всяка година по това време.
Разбира се, кулинарната изложба беше половината от събитието. Хапването и пийването бяха богато гарнирани от фолклорната програма с участието на самодейци от читалищата. Мнозина се хванаха и на извилото се хоро. Други пък влязоха в храма, отворил широко врати за празника. Докато водещата обявяваше участниците в програмата, вмъкваше и разкази за историята на селото домакин. Така гостите научиха например, че с дарения църквата е станала приветлива и действаща, както и че домакините продължават да събират пари за нея.
Кулинарните творения нахраниха гости и участници, но и донесоха награди. Журито с председател Ангел Гоев - директор на АЕК „Етър“, не се поскъпи на награди и присъди доста поощрения за участниците, които бяха представили оригинални, но и икономични ястия в унисон с мотото на събора - „От нищо – нещо“. Но първите три награди за комплексно представяне в събора – и в кулинарията, и в песните и танците, бяха дадени заслужено на читалищата от Ресен, Борики и Армените. 
А голямата награда – печено прасенце, заслужено беше отнесена от читалището в Драгановци. Всички участници в събора получиха грамоти за участие.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни