Пет габровски фирми пилотно прилагат метода InnoKenn

	Пет габровски фирми пилотно ще прилагат метода InnoKenn, чрез който
Пет габровски фирми пилотно пр
Пет габровски фирми пилотно ще прилагат метода InnoKenn, чрез който се дава възможност за оценка на иновативната способност на всяко дружество.

Това са „Мехатроника“ АД, „Еко-проект“ ООД, „STS-Електроникс“, „Екс-прес“ ООД и клъстер „Творческо Габрово“, стана ясно по време на представянето пред габровски компании на този авангарден метод. Той е използван в над 8000 германски предприятия от различни браншове и е доказал своята ефективност. „Когато започнахме да работим, ние изпробвахме над 1000 организации – обясни Инголф Рашер от Института за модернизиране на икономическите и работни структури в Бохум, Германия, където е разработен методът. 

 
- Направихме сравнителен анализ и за една година успяхме да получим информация за състоянието на германските компании. Този анализ може да бъде направен от представители, работещи на различните нива във всяко предприятие, за да се разбере доколко е иновативна компанията и къде е нейното място в непрекъснато развиващия се свят.“ По време на срещата стана ясно, че представеният метод е доказал своята работоспособност в автомобилния бранш, в машиностроенето и в други браншове на индустрията. Според г-н Рашер InnoKenn е инструмент за бърза проверка на състоянието на фирмата. В метода се съдържат най-важните фактори за оценка на иновациите. Той дава възможност за разпознаване на проблемните зони в предприятието и за разработване на решения в съвместен диалог с различни групи от персонала (представители на работници и служители, фирмено ръководство, групи от работници и служители). Така се постига двоен положителен ефект, понеже различните гледни точки пораждат успех в учебния процес и подпомагат разбирателството, готовността за възприемане на нещо ново, както и конструктивната съвместна работа. Методът е разработен като инструмент за диалог между различни групи работници, представители на различни интереси и фирменото ръководство. Той може да се ползва и за самопроверка от ръководния персонал или в комисии от представители на различните интереси. Показва къде сте добре и къде имате проблем. Дава различен поглед върху проблема. „Много е важно да разберете дали хората ви вярват, да откриете кои са слабостите и проблемите и да продължите нататък - подчерта д-р Мартина Веге от IMO. - Важно е да разполагате и с мрежа от експерти от различни области, които да ви помагат при необходимост.“ Тя насочи участниците при реализацията на метода в техните компании да се обръщат за подкрепа към ГТПП.
Предприятията, които използват метода InnoKenn, могат да подобрят систематично иновационната си способност и същевременно да достигнат до всички участници в иновационния процес. Могат да открият силните страни на предприятието, но и възпрепятстващите фактори, които водят до провал на иновационните проекти или до недостатъчна иновационна способност и да бъдат отстранени впоследствие. Според Инголф Рашер разходите за организация и отделено време са ниски и ясни дори и за малки предприятия, които нямат собствено звено за развитие. Оценката се извършва автоматизирано, принципно не се изискват специални знания по статистика. Чрез този метод става възможно подобряването на имиджа на предприятието и се осигурява повишаване на конкурентоспособността чрез навременното вземане на необходимите мерки за преодоляване на допуснатите слабости. 
По време на форума стана ясно още, че анализът се извършва по 48 показателя, които показват каква точно е моментната ситуация във фирмата. Решенията за ликвидиране на евентуалния проблем взема сам ръководителят на компанията. 
Днес форумът продължава с представяне на метода в „Мехатроника“ АД, анкетиране на ръководни кадри и на един от отделите. Накрая ще бъде направена оценка за състоянието на фирмата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни