Спомените на Невена Коканова, записани от Иван Ботев, са качени на компактдиск

<p>Споделеното от незабравимата Невена Коканова пред габровеца Иван Ботев вече
Спомените на Невена Коканова,

Споделеното от незабравимата Невена Коканова пред габровеца Иван Ботев вече е записано на диск. Известният колекционер на автографи от популярни личности събира и пази също и интервютата, които е направил на магнетофонни записи

. През 2007 година част от тях бяха публикувани в книгата му „Звездни срещи в Габрово“. Около 40 певци, композитори, артисти, писатели разказват спомени от Габрово в тази книга. Част от тях са играли на сцената на габровския театър, други пък имат роднински връзки в града, като например Стефка Съботинова заради втория си съпруг, роден в Габрово. 

Габровска снаха е и певицата Стефка Оникян. С Габрово са свързани и много други артисти, певци и музиканти, с които се е срещал Ботев.
Преди два месеца колегата от Дарик радио Тихомир Църов предложил на Иван Ботев да извади от записите, които пази, гласовете на Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Невена Коканова със спомени за Габрово.
„Калоянчев говори предимно за карнавалите, в които е рязал опашката на габровската котка – споделя Иван Ботев. - Последният му гастрол в габровския драматичен театър по покана на Невена Митева е в „Зимните навици на зайците“. Спомени за Габрово разказва и Стоянка Мутафова най-вече за гостуванията й тук със Сатиричния театър и от някогашната редакция на радиото „Хумор, сатира и забава“. Сега извадих спомените на Невена Коканова от запис на касетофон, а благодарение на Тихомир Църов те излязоха на компактдиск заедно със стихотворение на Станка Пенчева и песента „Хора и улици“ на Борис Годжунов и Мими Иванова от филма „Момчето си отива“, където Коканова играеше главната роля заедно с Филип Трифонов. Последното й интервю в Габрово е направено през 1997 година в габровската болница, когато тя вече беше болна. В него тя говори спомени за Габрово по време на едногодишното си участие в габровския театър през сезон 1959-1960 година. Коканова си спомня събарянето на Женския метох, който е бил до театъра, търговската улица, където са били на квартира заедно със съпруга си режисьора Любомир Шарланджиев преди да се преместят в Ямбол.
Втората част на диска ще бъде със спомените на Калоянчев и Мутафова. Хубаво е, че освен на книга, тези наши звезди звучат и в диск с гласовете си.“
За обложка на диска ще бъде използвана снимка на Невена Коканова в последната й роля в пиесата „Важно е да си желана“, където играе с Искра Радева в театър „Възраждане“. Интервюто с актрисата Иван Ботев е правил в къщата й в Иглика и си спомня думите на бабите от селото, които казали, че през 2000 година със смъртта на Невена си отива най-хубавото цвете на Иглика.
Според габровския колекционер дискът с архивните записи на гласовете на тримата именити актьори ще бъде даряван на институции като Архива, Библиотеката, Дома на хумора и други, които проявят интерес.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни