Среща с Емил Михов, режисьор на документалния филм за патриарха на българската индустрия Иван х. Беров - “Дързостта да бъдеш първи”

Emil-Mihov
Емил Михов

На 7 октомври, петък, от 18 часа в зала „Възраждане” в Габрово ще се състои премиерата на документалния филм за индустриалеца Иван х. Беров „Дързостта да бъдеш първи”. Лентата е резултат от близо тригодишен труд на трима габровци.


Утре от 11 часа в Интерактивния музей на индустрията творческият екип ще повдигне завесата с подробности за филма и любопитни факти от живота и дейността на забележителния габровски индустриалец и уникален предприемач с европейско мислене Иван х. Беров.
В историята на българската индустрия той се записва с първата фабрика за производство на фини вълнени платове, с първата водноелектрическа централа за производствени нужди и първата електрическа крушка, запалена от водна сила. В българския спорт оставя уникален факт – организира три шампионата по хокей на лед на собствена пързалка. Изгражда и първия тенис корт в страната. В социалната политика вдига летвата на световно ниво с уникален фабричен комплекс, в който има частно училище за децата на наемните работници, а за работниците - гайдар, който да ги развлича в свободното време. За всяка сватба във фабриката дарява по декар земя на младите. Невероятен набор от факти, случили се преди повече от век, са разказани и

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни