Старозагорци искат домакинство за честването на Шипченската епопея

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова иска домакинство на
Старозагорци искат домакинство
Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова иска домакинство на ротационен принцип за честването на Шипченската епопея и предлага в Инициативния комитет да бъде включен Сергей Станишев. Предложението съобщи Татяна Кирилова, главен секретар на обла

на свикания от областния управител Николай Григоров Инициативен комитет за организация на Националните чествания на Шипченската епопея. Може би защото са изстрадали трудностите по организацията на това честване, една голяма част от присъстващите на събранието членове на ИК приеха  ревниво предложението на областния управител на Стара Загора за домакинство на ротационен принцип на честванията и готовността на областния управител Николай Григоров да я приеме.
Членовете на ИК нямаха възражения към плана за организацията и провеждането на 137-та годишнина на Шипченската епопея, подготвен от Областната администрация в Габрово и предложението тази година те да са посветени на 80-годишнината от създаването на Паметника на Свободата.
Директорът на Парк-музей „Шипка-Бузлуджа” Данчо Данчев, който призна, че досега всичко около организацията на честванията е било дело на Габровската областна администрация, попита кой ще осигури финансирането и доизграждането на Вечния огън, водоснабдяването, паркингите и довършителни работи. В тази посока бяха и питанията на представителя на националното ръководство на дружество „Традиция”.
„Защо, след като искате домакинство, не ни предложихте план за организация на честванията, какъвто са ни представили от областната администрация в Габрово, за да видим какво предлагате вие?” - директно попита Галя Банковска, представител на Обществено-дарителския фонд, който осигури голяма част от средствата както за провеждането на тържествата, така и за строително-ремонтни дейности по инфраструктурата на върха през миналата година. 
В качеството си на народен представител в предишния парламент тя има заслуги и за организацията на първото национално честване на 134-тата годишнина на Шипченската епопея.
„Имаше моменти в срещата, в които разговорът тръгваше в погреша посока според моето виждане” – заяви Мариян Костадинов в качеството си не само на автор на идеята, но и на председател на Сдружението на индустриалците в Габрово, което има свой план за участие в тазгодишната организация на националните чествания на Шипченската епопея. - Може би сме на това ниво, защото аз и всички хора, които сме тук, сме имали виждания над политическите си убеждения, над политическите си граници, над териториалните разпределения, а просто и единствено само като българи. Ако е имало някакво вдъхновение да отразяваме Шипченската епопея като национално честване, това са младите хора, които не знаят, че аз или Николай /Григоров – б.а./ сме областни управители, но отиват на Шипка с децата, със семействата си, защото имат нагласата за това – припомни целта на идеята Костадинов, която е и причина да не бъде администриран и Инициативният комитет. Но той поясни, че в него влизат и министърът на културата, министърът на отбраната, президентът, който участва активно и в организацията на тържествата със свои идеи. - Имал съм амбицията Инициативният комитет да бъде вирус, да може да увлича хората към българщината, защото там горе на върха наши и чужди воини са си дали живота” – заяви още Костадинов. Той приветства идеята, че Стара Загора е заявила партньорство, каквото предишните години не е имало, и обясни, че всяка една от иницативите в плана от 10 точки има организационен и финансов аспект. И от тази гледна точка трябва да се определят и задълженията в това партньорство. 
Костадинов каза, че за всяка от тези 3 години на Националното честване на Шипченската епопея са влагани по около 100 хил. лв., събирани от габровския бизнес. Тази година само инициативите на Сдружението на индустриалците ще изискват инвестиции над 20 хил. лв. „Старозагорската икономика е по-развита. Няма да имаме нищо против част от тези средства да се съберат от старозагорския бизнес” – заяви Мариан Костадинов, с което определи и формулата за партньорство в националните чествания на Шипченската епопея. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни