Тарикат превърнал „Космос” в незаконен хотел - 500 лева глоба

Tarikat-prev-rnal-„Kosmos”-v-hotel
Тарикат превърнал „Космос” в хотел

Районният съд в Габрово потвърди наказателно постановление на Комисията за защита на потребителя, с което на С. К. е наложена глоба от 500 лева за „предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран обект“.

    Районният съд в Габрово потвърди наказателно постановление на Комисията за защита на потребителя, с което на С. К. е наложена глоба от 500 лева за „предоставяне на  туристически услуги в некатегоризиран обект“. Мъжът е наказан за това, че въртял две стаи за нощувка в блок „Рачо Ковача“ - известен още като „Космос“ заради едноименното култово заведение преди години. Помещенията били с две и три легла, а дейността - в нарушение на Закона за туризма. Нямал нито касов апарат, нито ценоразпис, нито регистър за настанени туристи, нито удостоверение за категоризация или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране. А според чл. 72 от ЗТ „който предоставя туристически услуги в некатегоризиран туристически обект, се наказва с глоба от 500 до 5000 лв., едноличните търговци и юридическите лица - с имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв.“
    На 21 септември м. г. проверяващи посетили сградата, след като попаднали на обява в Интернет за отдаване под наем на хотелски стаи. В нея се казвало, че стаите са в „в топ центъра на Габрово, в непосредствена близост до главната пешеходна зона“. Публикуван бил и номер на мобилен телефон за контакти. Служебно лице от блока им предоставило номера на човека, извършващ настаняването. След разговора С.К. се явил лично,  показал им стаите за нощувка, като заявил, че се стопанисват от ЕТ ... Заявил, че документацията се съхранява в офиса на фирмата в кв. Сирмани. Устно им било съобщено, че цената е 15 лева на легло.
    Още същия ден му съставили констативен протокол. На 5 октомври в КЗП Габрово се явил лично С. К. и заявил, че стаите, не се стопанисват от търговеца ЕТ..., а от физическото лице С. К. Пак обаче не били представени касови книги, регистър за настанени туристи, ценоразпис за предлагани услуги, удостоверение за категоризация или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране. Същия ден му написали и му връчили акта, с който му определили 500 лева глоба. Наказаният обаче обжалвал в съда с твърдението, че това е незаконосъобразено, неправилно и необосновано.
    На 30 юли т. г. Районният съд реши, „че нарушението по чл.72 от Закона за туризма е доказано по категоричен и несъмнен начин...“, че няма „допуснати съществени процесуални нарушения в хода на административно наказателното производство, приключило с издаването на наказателното постановление.“
    „По изложените съображения съдът счете обжалваното наказателно постановление за правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде изцяло потвърдено“, написа в заключение председателят на съдебния състав Зорница Петрова.
    Сега решението на Районния съд в Габрово може да обжалвано пред  последна инстанция - пред Административен съд Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни