Валентин Петков: „Ние трябва да бъдем кеш-касиера на обществото”

	През миналата седмица главният изпълнителен директор на „Български пощи“ EАД
Валентин Петков: „Ние трябва д
През миналата седмица главният изпълнителен директор на „Български пощи“ EАД Валентин Петков беше в Габрово във връзка с валидирането със специален пощенски печат на илюстрован пощенски плик „225 години от рождението на Васил Априлов“. Представител на „

- Г-н Петков, приключи ли преструктурирането на „Български пощи“ ЕАД?
- Все още не сме приключили. Това е процес, който продължава. Той е съобразен със състоянието на пазара, с конкуренцията. Като част от преструктурирането дейността на „Български пощи“ е, че ние засилваме работата на звеното, свързано с куриерските услуги.
- Какво друго предстои в най-близко време?
- Сериозно развитие на предприятието за куриерски услуги. След това ще възстановим предприятието за междурегионални маршрути и Националната сортировъчна мрежа.
- Предстоят ли съкращения на персонала или ще има нови назначения?
- Би ми се искало да разширим състава на българските пощи, но поне засега нямаме тази възможност. Намаляваме персонала по естествен път. Не назначаваме нови хора на местата на напусналите, които са си намерили по-добре платена работа, сменили са местожителството си или са се пенсионирали. Съкращения не извършваме и не планираме подобни действия. Стремим се да осигуряваме договори с повече контрагенти, за да имат поле за работа нашите хора. В момента „Български пощи“ е организацията с най-широка мрежа. Ние имаме 2981 пощенски станции и непрекъснато търсим да осигурим работа на нашите служители.
- Как ще работите в условията на засилващата се конкуренция от страна на частните пощенски оператори, които се появиха на пазара напоследък?
- С предимствата, които имаме. Вече казах за още по-сериозното и агресивно навлизане на пазара на куриерските услуги. Ние сме единствената компания, която доставя писма и пратки до всичките 5034 населени места. Нашата мрежа се използва и от нашите конкуренти на полето на куриерските услуги. Освен това ние имаме подготвен квалифициран персонал, който е в състояние да отговори на предизвикателствата на днешния пазар. Ние считаме например, че трябва да бъдем кеш-касиера на обществото. Тази година открихме нови пунктове, в които се инкасират суми за местни данъци и такси по желание на общините. Ние бихме желали да го направим навсякъде, във всичките 264 български общини. Затова продължаваме да работим в тази насока, тъй като е много по-лесно в пощата да си платиш данъка, вместо да отиваш в другия край на България, където имаш някакъв имот. Много сериозно развиваме и хибридната поща, която е съвременна услуга, свързана с получаване на информация по електронен път, тя се обработва и отпечатва, влага се машинно в плик и се доставя по традиционния пощенски път. В момента имаме сериозно увеличение на хибридните услуги. Само от данъчните увеличението беше с 1 млн. броя писма повече от миналата година. Развиваме платформата за интегрирано гише. Имаме желание всички плащания, които се правят, да са чрез „Български пощи“, за което имаме допълнителни договори, разкрили сме и допълнителни каси.
- Други нови услуги ще разкривате ли?
- Ние изпълняваме много услуги. Предстои ни да направим сериозен преглед на това, което трябва да се прави и да го изпълняваме качествено. И тъй като сме на пазара на услугите и работим в силно конкурентна среда, не сме субсидирана организация и когато преценим, че за търговското дружество и за хората, които работят в него, ще има интерес, ще извършваме съответната услуга. Разбира се, ние вършим търговска и инкасова дейност, доставяме колетни пратки, извършваме рекламни услуги, разпространяваме печатни издания. Правим и персонална марка – нещо, което е твърде интересно в последно време. Така че всичко, което е в интерес на гражданите, ние го изпълняваме. Освен това  от България единствено „Български пощи“ работим по проект на ЕС за създаване на съвременен център за кибер защита, заедно с 28 компании от 14 държави.  

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни