"Васил Левски" на Шипка

Pensionerski-klub--Vasil-Levski-
Пенсионерски клуб "Васил Левски"

На 12 май 2016 г. се проведе екскурзия през Национален централен Балкан, организирана от пенсионерски клуб "Васил Левски", салон № 1 в гр. Севлиево с маршрут: Севлиево, връх Шипка, Калофер, Карлово, Сопот, прохода Беклемето, Троян, Севлиево.

на 12 май 2016 г. се проведе екскурзия през Национален Централен Балкан, организирана от пенсионерски клуб "Васил Левски", салон № 1 в гр. Севлиево с маршрут: Севлиево, връх Шипка, Калофер, Карлово, Сопот, прохода Беклемето, Троян, Севлиево. Ръководител на екскурзията беше инж. Елена Кулекова
В гр. Калофер посетихме Национален музей Христо Ботев с Експозиционна зала и родната къща на поета. Видяхме единствените запазени вещи на Христо Ботев (джобен часовник и писалищни принадлежности) и печатарската машина, където се е печатал вестник "Знаме", както и макета на австрийския параход "Радецки" направихме си снимки до многото паметници на Христо Ботев в град Калофер. Посетихме и Девическият манастир "Св. Въведение Богородично" заедно със църквата. В Калофер посетихме къщата музей на Васил Левски, Национален музей Васил Левски с Акспозиционна зала, Мемориален параклис "Всех святих българских", където е съхранена и запазена косата на Васил Левски. Видяхме паметника на Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово, паметника на Васил Левски и си направихме снимки с тях. След това посетихме гр. Сопот с паметника на Иван Вазов и мегданската чешма на площада. Разбира се посетихме и родната къща на Иван Вазов с восъчните фигури. храмовете "Въведение Богородично" и "Св. Св. Петър и Павел" със старият метох. След това посетихме гр. Троян и се завърнахме в Севлиево.
Много от екскурзиантите са посещавали тези исторически места. Изненадани са от чистотата и доброто възстановяване на парковете и музеите в тези китни градчета в Централен Балкан с население с по няколко хиляди души, но много чисти и китни, привличащи туристите.
Всички останахме много доволни от патриотичната екскурзия и онова с което ни заредиха екскурзоводите.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни