Всяка стотинка, похарчена за Депото, е одобрена

Реализирането на Регионалното депо за отпадъци не е застрашено, според
Всяка стотинка, похарчена за Д
Реализирането на Регионалното депо за отпадъци не е застрашено, според ръководителя на проекта инж. Милена Гатева

Засега няма спрени пари от финансирането на проекта за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в общините Габрово и Трявна, информира ръководителят на проекта инж. Милена Гатева по повод новината за наложените корекции на проектите на 50 общини в България по Оперативна програма „Околна среда“. Стана известно, че Габрово е сред най-ощетените и управляващият орган на програмата съобщава за корекции на общо 12 милиона лева по проектите за Водния цикъл и Регионалното депо, което ще обслужва Трявна и Габрово. Като по проекта за депото евентуалното намаление на парите за строителство и строителен надзор е от порядъка на около 4 милиона лева.
„В момента ние разглеждаме само някакви хипотези - уточнява инж. Гатева. - Писмата, които дойдоха, говорят за евентуално налагане на финансова корекция, но в резултат на разговорите, които се провеждат цяла седмица, ситуацията се променя непрекъснато. Процесът не е завършил и тези пари по проекта са загубени завинаги.“
Според нея при сегашната ситуация реализирането на проекта не е застрашено, тъй като в сметката на Общината разполагат с близо 4 милиона лева непохарчени пари, които са част от аванса, получен при стартирането на договора за безвъзмездна финансова помощ. Така че в следващите 2-3 месеца строително-монтажните работи могат да се разплащат с тези пари, уверява ръководителката на проекта. „До момента всички суми, за които сме предявили искане към управляващия органи на оперативната програма, са ни одобрени като разходи - информира още инж. Гатева. - Т. е. разходите са проверени, одобрени, признати и възстановени в сметката на Общината. На практика нямаме нито една стотинка, която да не ни е одобрена. Ако реално се стигне до стопиране на споменатата сума от около 4 млн. лв., вероятно тя ще се удържи от бъдещите суми за искани от нас средства по проекта. Към този момент тази хипотеза ние не я разглеждаме.“
За какво конкретно е наложена тези дни финансовата корекция на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ не става ясно, твърди ръководителят на проекта. Не се говори за конкретни нарушения в процедурите за избор за изпълнител на депото и строителен надзор, а в описаните мотиви се цитират евентуални неясноти в методиката заради понятия, които биха довели до „възможности за интерпретация от членовете на комисията“. Тази методика  също е преминала фази на контрол от управляващия органи.
И е била одобрена от него. Не е имало и нито едно обжалване на някоя от проведените обществени поръчки по проекта. Това според Гатева показва, че самите фирми не са намерили проблем, който да обжалват. От Оперативната програма също са се произнесли положително по законосъобразността на всички досегашни процедури. „Лошото е, че не става ясно в какво те обвиняват, за да можеш да се защитиш“ - обобщава инж. Гатева. 
4 милиона не са малко и ако се стигне до тяхното удържане, това няма как да не се отрази негативно на проекта за изграждането на Регионалното депо за отпадъци, което трябва да бъде завършено до януари 2015 г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни