Йордан Стойков: „Колкото пъти БСП се е прегърнала с ДПС, толкова пъти е платила цената“

	„Колкото пъти БСП се е прегърнала с ДПС, толкова пъти
Йордан Стойков: „Колкото пъти
„Колкото пъти БСП се е прегърнала с ДПС, толкова пъти е платила цената – заяви депутатът от левицата Йордан Стойков. Но миналата година на 29 май, когато трябваше да се решава какво да се прави, имаше две възможности – едната да се направи правителство,

 А България нямаше финанси да върви отново към избори. Така че това беше възможното правителство“. 
Стойков е категоричен, че Коалиция за България е била и коректен партньор в управлението с ДПС и с програмния кабинет. А една от причините за настъпилото охлаждане в отношенията между двамата партньори била, че хората на Лютви Местан тръгнали много агресивно да реализират свои кадрови намерения, дори за сметка на доброто име на правителството. „За мен е неприемливо Коалиция за България да бъде мандатоносител, да носи отговорността за такъв тип назначения, а в същото време властта да бъде консумирана от друг“. Стойков обясни, че многократно са водени разговори с представителите на ДПС в региона по кадровите въпроси, въпреки това някои от назначенията на ДПС са били изненада за левицата. „БСП е партията, която има най-последователни нравствени категории и ценности – изрази позицията си Стойков. - БСП беше партията, която най-последователно се противопоставяше на режима Борисов в периода 2009-2013 г., заради което беше припозната и от много центристки, дори дясноцентристки избиратели, като алтернатива и получи широк бонус като гласове през 2013 г. В момента, в който стана ясно, че БСП не може да управлява с ДПС, поиска избори без забавяне. БСП няма амбицията да управлява на всяка цена. Целта на всяка партия е да е във властта, да реализира своята програма, но не на всяка цена, когато това е свързано с пазарлъци и компромиси“. Йордан Стойков заяви личното си съжаление за компромиса, свързан с гласуването на 14 юни за избора на Пеевски за шеф на ДАНС. „БСП е последователна като партия и независимо че влиза и излиза от властта в продължение на 123 години, вече е част от политическия пейзаж в България“ – заяви той и попита риторично колко партии са идвали като ярки метеори, осветявали политическото пространство, оставяли следа и са си заминавали – СДС, БББ, НДСВ, ако щете и РЗС. Според него това са партии, които идват, казват нещо, което се харесва на хората, получават тяхното доверие, след което българинът отново се връща при добре познатото, макар и нерядко отричано политическо верую на левицата. „БСП не е застрахована от грешки и ние си плащаме цената – каза Стойков. - Защото за разлика от г-н Борисов, когото харесват просто така, нас ни гледат критично, изпитателно и с основание. Смеят се, разказват вицове, но гласуват за Борисов. Ние не можем да избягаме от политическата реалност и ако има нещо, което да е капитал на БСП освен историята и хората, това са предвидимостта и моралният й облик“. 
Стойков направи и бърз разбор на евроизборите през май. „Избори се правят с идеи, технологии, с организация и с пари – анализира той. - Без да упреквам политическа партия ГЕРБ в купуване на гласове считам, че те владеят добре и трите мотива. Идеята беше да бъде подкрепен габровецът в листата Томислав Дончев, което е нормално и добро като поведение, свързано с интересите на Габрово. Що се отнася до технологията, тя вече е отработена от предишните местни и парламентарни избори. Като се има предвид, че голяма част от служителите в общинските фирми, в общинските и държавни структури са обвързани по един или друг начин с ГЕРБ, бяха използвани тази възможност и този ресурс на партията“.
Според Стойков резултатът на БСП на тези избори е незадоволителен, но не и драматичен. Анализът е показал, че през 2007, 2009, 2014 г. при трите избора за европарламент в Габровска област има съпоставим брой гласове. А основният проблем на партията е, че не са  успявали да убедят симпатизантите на лявото, на БСП, че това са важни избори, което е единствено техен пропуск. Стойков призна още, че вероятно лоша шега са им изиграли и социологическите проучвания, които даваха приблизитално равен резултат, дори приоритет за БСП. Но накрая се оказа, че симпатизанти на левицата обявяват за кого биха гласували, но когато дойде време да се направи този избор, не реализират своя вот за евроизборите. „Считам, че парламентарните избори ще бъдат доста по-различни“ – завърши депутатът.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни