Злоупотреби с данни на габровци пред ЦИК

Има злоупотреби пред Централната избирателна комисия с личните данни и
Злоупотреби с данни на габровц
Има злоупотреби пред Централната избирателна комисия с личните данни и на габровци. Засега това е уточнено за две габровки - Н. С. и Н. М. Става дума за списъците, предадени в ЦИК, в подкрепа на партии и коалиции за евровота на 25 май т. г.

И двете габровки се водели в списъците на Българската национално-патриотична партия на Петър Манолов, представени пред ЦИК за предстоящите избори. И двете габровки категорично заявиха, че това е фалшификат. 
„Никога не съм се подписвала в подобни списъци, дори не знам нищо за тази партия“, заяви по телефона Н. С. 
Другата потърпевша - Н. М. също категорично отрече да се е подписвала под какъвто и да било партиен списък и изяви огромно желание да види по какъв начин е бил фалшифициран подписът й. 
И двете габровки вече са уведомили Комисията за защита на личните данни, а Н. М. смята да сигнализира и в габровската прокуратура.
За тези злоупотреби стана ясно на 14 април, когато от ЦИК съобщиха, че са „залети от подобни сигнали“. Същия ден на страницата на комисията бе пуснат онлайн регистър, в който избирателите можеха да проверят дали подписът им не е бил използван неправомерно за участие на партии в евровота. Вчера станаха ясни дори куриози - оказа се, че са откраднати личните данни на омбудсмана  Константин Пенчев. Името му неправомерно било вписано в списъка на ПП Национал-демократична партия. От ЦИК съветват при установени нарушения следва да бъдат сезирани Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България. Евроизбори 2014 са първите, при които ЦИК създаде на страницата си подобен регистър за онлайн проверка от страна на гражданите.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни