Абсолвентите на ТУ положиха Галилеева клетва

<p>Тържествената церемония за изпращане на випуска в юбилейната за Техническия
Абсолвентите на ТУ положиха Га

Тържествената церемония за изпращане на випуска в юбилейната за Техническия университет 50-та година от неговото създаване и награждаване на отличниците се проведе на 6 декември в зала „Възраждане“.

1006 бакалаври и магистри от различни специалности на габровския Технически университет получиха дипломите си за завършено образование и положиха Галилеевата клетва. Церемониалните тоги и шапки, с които бяха облечени абсолвентите, придадоха допълнителна тържественост на събитието. Залата се оказа малка да побере студенти и гости на тържеството.

Приветствие и пожелания към дипломиралите се студенти поднесе ректорът на университета проф. Райчо Иларионов. За първи път абсолвентите чуха от него обръщението към тях „инженери“ и „специалисти с висше образование“.
„Ние вече ви изпращаме с дипломи, знаещи и можещи – каза в словото си ректорът. - Вие сте нашият юбилеен випуск, тъй като тази година университетът навърши 50 години от създаването си. Ситуацията в България в момента е много трудна, но в същото време промишлеността започва да се съвзема... Има голямо търсене за инженери, за хора с висше образование. Имате възможност да се реализирате, имате основа за вашето развитие.“
Проф. Иларионов изреди водещи фирми в страната, които се ръководят от завършили габровския Технически университет. Той даде пример и за реализирали се успешно и в чуждестранни фирми възпитаници на университета и пожела на абсолвентите на добър път и да не забравят университета, от който са излезли. Според него рецептата за успеха и късмета е в комбинацията от знания, дисциплина и труд. „Следвайте тези три принципа и вие ще успявате. Университетът ви дава една култура и грамотност, но цял живот вие трябва да се образовате, да се развивате и да се доказвате“ - обобщи в словото си ректорът на Техническия университет.
Зам.-областният управител Добромир Валачев прочете поздравителен адрес от името на областния управител Николай Сираков, а като довчерашен преподавател в университета, не пропусна да поздрави завършващите и от свое име.
Десет абсолвента, завършили образованието си с отлични дипломи, имаха привилегията да ги получат тържествено в зала „Възраждане“ лично от ректора на университета заедно със Златен медал и грамота.

С четирима отличници с дипломи от 6,00 се гордее факултет „Машиностроене и уредостроене“. Това са инженерите Ивелина Ройлева, Моника Дръндарева, Ралица Танчева и Петър Феодоров. Трима отличника бяха наградени от факултет „Електротехника и електроника“ - Христина Христова, Росен Митев и Николай Цонев. Трима са и отличниците на факултет „Стопански“ - Дарина Генчева, Виктория Радева и инж. Евгени Мачарашвили.
За пореден път абсолвенти на Техническия университет в Габрово положиха Галилеевата клетва. Подобно на Хипократовата, чрез Галилеевата клетва се поднася обещание за използването на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Дипломантите повториха в хор думите на клетвата след ректора проф. Райчо Иларионов и се заклеха да пазят името на университета, да защитават достойно професионалната си подготовка, да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света.
Гордост и самочувствие лъхаше от думите на повечето абсолвентите. Те знаеха, че са завършили успешно един етап от живота си, който им дава добър старт в професионалната им кариера.
Тодор Митев е от Ямбол и вече е дипломиран магистър по специалността „Автомобилна електроника“. Той се похвали, че вече работи по специалността си като диагностик на автомобили в „Хюндай“ - София, и е доволен, защото смята, че има перспектива за добра реализация с добро заплащане. Работа в чужбина не го привлича: „Ходил съм в чужбина – казва Тодор - но от България по-добро няма“.
Емануил Замбаков е от Казанлък и е магистър в същата специалност. Той тепърва ще си търси работа както в родния Казанлък, така и в столицата. И според него по-добро място за живеене от България няма. С това образование и специалност той е убеден, че ще може да се реализира добре на пазара на труда.
Мехмед Мехмед е от Кърджали. Заедно с по-голяма група колеги той правеше поредна снимка за спомен с абсолвенската тога. Мехмед е завършил бакалавърска степен по „Компютърни системи и технологии“ и също е много доволен от образованието си. Не му се наложило да стои дълго без работа и вече работи по специалността си в компютърен сервиз в родния си град. Заплатата му е над средната за Кърджали. Смята да продължи образованието си и в магистърската степен.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни