Държавен архив – Габрово отбеляза Международния ден на архивите с приятели, дарители и партньори

TSvetelina-Koicheva-nagrazhdava-Delina-Disanska
Цветелина Койчева награждава Делина Дисанска
На 9 юни се отбелязва Международният ден на архивите. Държавен архив – Габрово традиционно отличи своите „Читател”, „Приятел” и „Дарител” за изминалата година

. „Читател на Държавен архив – Габрово“ за изминалата година е г-н Калоян Бойновски – с най-голям брой посещения – 36, и използвани архивни единици – 222. Темата, по която той работи, е свързана с проучване на историята на образованието в Габровско. В категорията „Най-заслужил за популяризиране на Архива” или „Приятел на Държавен архив” – Габрово” тази година отново отличието се връчва на фирма „Перфект“ – Габрово – Десислава и Вълко Пингелови, които дигитализираха 30 киноленти, съхранявани в ОДА - Габрово, обработиха и добавиха озвучаване на част от филмите, които бяха без звук. Фирма „Перфект - ЕООД“ - Габрово е избрана и за Приятел на Държавна агенция „Архиви“ за 2023 година.

Пиенгелови Десислава и Вълко Пингелови


В категория „За дарение на 2023 г. с най-голяма историческа и обществена стойност“ екипът на Държавен архив – Габрово определи дарението на г-жа Делина Дисанска - директор на Дом на културата „Емануил Манолов“ и на Център за художествена самодейност, учител, зам.-директор, публицист. Създател на ученическа платформа „Уч.ком“, за творческо писане, съществувала 15 години, дала изява на десетки талантливи габровски деца.
Колегата г-жа Венета Георгиева получи грамота като част от Екип на годината на Държавна агенция „Архиви“, за участието й в екипа за реализиране на стратегическия и иновативен проект на ДА „Архиви“ „Разработка и внедряване на система за е-архивиране“!
За празника подготвихме ретроспективна изложба с оригинални документи, посветена на 60-годишнината от завършване на величествената сграда на Дом на културата „Емануил Манолов“ – Габрово. 
Програмата завърши с излъчване на филм, дигитализиран от нашите приятели от фирма „Перфект“. Отбелязването на Международния ден на архивите споделиха нашите приятели и дарители Делина Дисанска, Илко Илиев, Николай Колев, Милка Пурел, Борис Контохов, Силвия Рангелова, бившите колеги Стефка Василева и Лушка Колева, фотографът и кореспондент Радослав Първанов. 
Поздравления получихме от ръководството на ДА „Архиви“, от сродни институции, читатели и приятели, а нашата дарителка Милка Пурел подари на всички служители на Държавен архив - Габрово последната си и най-нова книга „Разкази за малки и големи”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни