ДПС Габрово:Енимехмедов трябва да е в затвора

Областният съвет на ДПС в Габрово и общинските ръководства на
ДПС Габрово:Енимехмедов трябва
Областният съвет на ДПС в Габрово и общинските ръководства на движението разпространиха специална декларация „с възмущение, огорчение и болка“ от пускането под домашен арест на Октай Енимехмедов. „Той трябва да е в затвора“, бе категоричен пред репортер н

Октай Енимехмедов е 26-годишният мъж, който на 19 януари 2013 г. на VIII-а Национална конференция на ДПС се появи с пистолет в ръка зад лидера на движението Ахмед Доган и направи опит за покушение.
След малко повече от година, на 26 февруари т. г., Софийски градски съд осъди Октай Енимехмедов на 3 години и 6 месеца затвор. Той беше признат за виновен за закана за убийство, но оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС Доган. Прокуратурата настояваше за 17 години затвор, но съдът бе на друго мнение. Енимехмедов бе осъден да заплати и разноските по делото в размер на 7 477 лева.
Само преди няколко дни, на 13 март, софийският Апелативен съд измени мярката за неотклонение на Енимехмедов и го пусна под „домашен арест“. Решението бе взето на закрито съдебно заседание.
Малко преди габровската декларация такава представи пред Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан: „Един потенциален убиец на политически лидер бе практически пуснат на свобода. От високата трибуна на българския парламент, като председател на ДПС, от името на стотици хиляди български граждани питам - Защо? Бяхме заляти от десетки декларации, в които има един отговор, за неоснователността на който не се сещам какво не бих дал. За съжаление обаче трябва да се съглася. Отговорът на стотиците хиляди членове и симпатизанти на ДПС е, че този политически лидер се казва Ахмед. А какъв е знакът? Той е още по-опасен, дълбоко неприемлив. В европейска България можеш да насочиш оръжие в слепоочието на един политически лидер и след няколко месеца в ареста да се окажеш на свобода. Това не е справедливост, а гавра“, заяви лидерът на ДПС.
На същата позиция бе и габровският председател Ердоан Узунов. „Гражданите на България трябва да имат правото да живеят спокойно и свободно. Може ли пред цялата страна този мъж да се изстъпи с пистолет в ръката и сега да го пуснат. Как ще се борим с престъпността? В случая кого насърчаваме - престъпността или почтеността. С решението си съдът сякаш казва: „Хайде, да заповяда следващият“. Ето, и затова емигрират младите хора. На въпрос на „100 вести“, че пистолетът е газов и че едва ли един истински убиец би тръгнал с такъв, Узунов отговори категорично: „Газовият пистолет съвсем не е безобиден, от 10 см пробива черепната кухина, така че това си беше истински опит за убийство“. 
Лидерът на ДПС в Габрово изказа и убедеността си, че двете посегателства през последните години върху офиса на партията в Севлиево са следствие от точно такова пренебрежително отношение и безхаберие от страна на отговорни фактори, които само насърчават престъпниците. 
„Защитата на човешките права и свободи е наша кауза, а д-р Ахмед Доган е вдъхновителят и носителят на тази кауза, точно заради това ние няма да отстъпим пред този безпрецедентен акт на тяхното погазване“, завършва декларацията на ДПС - Габрово, подписана от Ердоан Узунов.  

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни