Габрово се побратими с Тойоаке

Топ новина! Tanya-Hristova-i-kolegata-ѝ-Masafumi-Kouki
Таня Христова и колегата ѝ Масафуми Коуки
Шест години след първия официален образователен обмен и пет успешни пътувания на габровски и японски младежи, Габрово добави още една звезда в галерията си от побратимени градове - японския  Тойоаке.

     На 22 юли 2024 година, в присъствието на представители от посолството на Япония в София, кметът Таня Христова и колегата ѝ Масафуми Коуки, положиха подписите си под официален документ, с който очертават рамката на бъдещо и ползотворно сътрудничество в сферите на икономиката, науката, технологиите, културата, образованието, спорта, младежките дейности и др., за насърчаване на общ просперитет и развитие.
    Непосредствено след церемонията гостите се присъединиха към организирания Ден на японската култура от Младежки център-Габрово. Събитието събра на едно място бивши и настоящи участници в обмените от българска и японска страни, а емоциите в залата бяха показателни за истинското и неподправено приятелство, което с малки стъпки, но устойчиво във времето създава една сплотена общност.
    В емоционалното си обръщение кметът Таня Христова каза: „С това Споразумение за партньорство ние даваме гаранция, че дългогодишният ученически обмен, между габровски ученици и ученици от гимназия „Сейджо“ в Тойоаке е добра основа за неограничените възможности за развитие от тук и занапред. Благодаря на всички, работили за това той да се случи. Радвам се за създадените десетки приятелства и добри взаимоотношения между семействата на учениците. Мисля, че символът на семейството е достатъчно силен, за да ни обедини и да направи възможно това партньорство да пребъде в годините.“
    Десетте младежи от Тойоаке, който в момента са в Габрово са водени от своята млада учителка Саки, която беше участник в първия обмен през 2018 година. За публиката в ХГ „Христо Цокев“ япончетата избраха да представят страната си по нестандартен, но интересен начин – чрез своята храна, традиционна култура, интереси, музика, игри. Програмата на Деня на японската култура включваше още ателиета по калиграфия, сгъване на оригами, икебана, демонстрация на кендо и фотоси от всички пътувания до момента.
    Поредното приключение и потапяне на младежите от далечна и екзотична Япония в българската кухня, култура, традиции, език и семейство ще продължи до 1 август

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни