Герт Шатеман и Йорих Стрикс ваят фигурата на Слави Бонев

Двама белгийци от побратимения град Аалст ваят в Карнавалната работилница
Герт Шатеман и Йорих Стрикс ва
Двама белгийци от побратимения град Аалст ваят в Карнавалната работилница в Габрово голяма шаржова фигура на „бащата“ на габровския карнавал Слави Бонев, който почина през миналата година.

Идеята Слави да шества в карнавала в Габрово е на Ян Стрикс – председател на известната и у нас неправителствена организация от белгийския побратим „Едно карнавално сърце за Габрово“, чиито представители са редовни участници в габровското карнавално шествие. Сумата, която по традиция от сдружението даряват на изявени участници в карнавала, тази година ще бъде използвана за фигурата на Слави. За изработката й били закупени материалите и командировани в Габрово по време на отпуската си скулпторът Герт Шатеман и Йорих Стрикс. Двамата идваха в Габрово през 2006 година и работиха по покана на Слави отново в Карнавалната работилница върху друг карнавален герой - Меглена Кунева. Герт и Йорих имат доста голям опит в изработването на карнавални макети за големия карнавал в Аалст. Фигурите за тамошния маскарад са много по-големи от нашите и достигат до 4,5 метра - на тази височина са кабелите от електрическата мрежа. 
Фигурата на Слави Бонев, която ваят в момента, е висока 3,20 метра. Тя е завършена като основа, остава да бъде оцветена. Габровци, които работят по макетите за карнавала, били възхитени от работата на белгийските си колеги. Според художника на карнавала Драгомир Цанев те показали изключително майсторство и само за два дни напреднали толкова, колкото нашенци биха работили15 дни.
Герт Шатеман разказа, че най-напред са разгледали доста снимки със Слави, направили са в Белгия негови карикатури и накрая – цветен проект в профил и анфас. Шест опита е правил Герт, докато се получи някаква прилика на рисунката със Слави, защото според него лицето му е правилно и няма някакви характерни особености, които да бъдат преувеличени в шаржирането. Затова не било лесно да се намери решението. В Габрово фигурата е моделирана от стиропор само за три дни и трябва да е окончателно готова до 16 април, защото на другия ден Герт и Йорих си заминават. Що се отнася до карнавала, те няма да го видят на живо, но ще могат да го гледат след това на видео.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни