In memoriam

На 31 декемврипочина Радко Цвятков- известен габровски музикант и диригент,
In memoriam
На 31 декемврипочина Радко Цвятков- известен габровски музикант и диригент, основател и главен художествен ръководител на представителния ансамбъл „Габрово“.

Радко Цвятков е създател и диригент на самодейни певчески и музикални състави и ансамбли в цехове, заводи, домове на културата. Той започва творческия си път на диригент като създава самодеен състав в квартал Ябълка. Продължава със създаването на руски ансамбъл в завод „Болшевик“, състав в завод „Добри Карталов“, свири на акордеон в известния за времето си джаз „Буря“, създава ансамбли, певчески състави и различни музикални формации в профсъюзни заводски и градски домове на културата, в училища. С ансамбъл „Габрово“ той прави много турнета в чужбина. Само в Русия ансамбълът гостува с концерти над 20 пъти.
Радко Цвятков е свирил заедно с именития акодеонист, композитор и диригент Коста Колев. Той е носител на многобройни награди от националните прегледи на художествената самодейност и национални събори в Копривщица. През 1985 година Радко Цвятков успява да се пребори и да доведе ансамбъл „Габрово“ до званието „държавен“ заедно с известните в цяла България ансамбли „Филип Кутев“, „Тракия“, „Пирин“ и т. н.
Поклон пред паметта му!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни