Инвестиции за 31.5 млн. по „Региони в растеж”

Топ новина! Tanya-Hristova-pri-zapochvane-na-saniraneto-na-Treto-osnovno-uchilische-
Таня Христова при започване на санирането на Трето основно училище

Основният фокус на проектите, изготвени от Община Габрово през изминалата година, бе свързан с приоритетите на Инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие, за която в началото на 2016 година Община Габрово сключи споразумение с Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Основният фокус на проектите, изготвени от Община Габрово през изминалата година, бе свързан с приоритетите на Инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие, за която в началото на 2016 година Община Габрово сключи споразумение с Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Програмата е на обща стойност 31 528 804 лв., като безвъзмездната финансова помощ, която Габрово ще получи по ОП „Региони в растеж“, е 25 739 640 лв. Кои са най-значимите сред тях, какво предстои по отношение на проектите през 2018 година, коментира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово: „През 2017 година се работеше по три проекта от Инвестиционната програма. Стартираха и още три проекта с финансиране по оперативни и други донорски програми. През изминалата година приключи работата по седем проекта, които Общината изпълняваше сама, както и в партньорство с наши и чужди организации. Тези проекти бяха в сферите енергийна ефективност, зелена градска среда, здравеопазване, социални и младежки дейности.
Всяка инициатива с принос към по-доброто качество на живот, която насърчава и развива интелигентни решения за хората, е от значение. Безспорно важна и с пряк екологичен ефект е дългоочакваната инвестиция за интегриран градски транспорт на Габрово.
Подобренията в градската среда, пешеходната и автомобилната достъпност, ремонтите в училищата, въвеждането на мерки за енергийна ефективност винаги се свързват с по-големи очаквания от хората, защото имат директно въздействие върху ежедневния им начин на живот. Тези проекти са видими, по-устойчиви във времето и основополагащи, защото касаят базисната инфраструктура. От друга страна социалното включване, образователната интеграция, работата с уязвими групи сред младежите и възрастните също заемат своето приоритетно място. През миналата година дойде и радостната новина, че Габрово е избран за творчески град на ЮНЕСКО в областта на занаятите и фолклорното изкуство“, казва Миглена Въгленова.
Реализирането на значими и важни проекти за по-добро качество на живот на габровци, подобряване визията на града и на образователната инфраструктура е акцентът на дейността през тази година. Предстои да бъдат окончателно довършени трите големи обекта - кръгово кръстовище и обновени междублокови пространства в района на Шиваров мост.
Нов облик ще имат паркът на Колелото и действаща Източна градска улица с тунела над полицията. Ще видим цялостно обновени сградите и дворните пространства на основните училища „Св. С. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“. Транспортният проект ще навлезе в активната си фаза, очакваме да пристигнат първите нови електробуси и да заработи новата информационна система за спирките. През 2018 година ще започне преустройство и ремонт на социални жилища чрез проект по Оперативна програма „Региони в растеж“. През месец януари ще се проведе обществено обсъждане и по-широко информиране за тази стъпка. Очаква се да стартира проект за подобряване на социалната инфраструктура за деца. По него ще се извършат ремонти на неизползваеми помещения в комплекса за социално-здравни услуги на ул. „Ивайло“ 13, както и закупуване на оборудване за работа с деца с увреждания. В детските градини ще продължи работата по проект на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, който цели да подпомогне успешното включване в образователната система на деца от различни етноси. Изпълняваме проект по програма „Интеррег Европа“, чрез който се проучват нуждите на местните фирми да разработват и внедряват иновативни продукти, като целта е да се създаде система за повишаване конкурентоспособността на бизнеса.
С финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ до средата на тази година Община Габрово ще реализира мултимедиен спектакъл за местното индустриално наследство, режисиран от Теди Москов. Проектът е в рамките на културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Във връзка с европредседателството ще се случат и други интересни инициативи", допълва Въгленова.

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни