Над 500 карикатури на 150 автори заляха Дома на хумора и сатирата

	Над 500 карикатури на 150 автори заляха два етажа в
Над 500 карикатури на 150 автори заляха Дома на хумора и сатирата
Над 500 карикатури на 150 автори заляха два етажа в Дома на хумора и сатирата.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Над 500 карикатури на 150 автори заляха два етажа в Дома на хумора и сатирата. В четвъртък вечер във Веселата къща беше открит станалият вече традиционен Карикатурен десант, в който се поместиха цели 7 карикатурни изложби и представянето на вестник „Прас-прес“, а в залите на Дома специални гости бяха отново известни майстори на карикатурата и сатиричната преса. Две изложби откри и представи една презентация американският карикатурист и член на журито на последното Международно биенале в Дома на хумора Дарил Кейгъл. Сред скъпите гости, които се чувстват като у дома си, беше карикатуристката и сътрудничка на „Стършел“ Маргарита Янчева, която се представи със самостоятелна изложба. Художникът и изследовател на българското хумористично изкуство Антон Стайков откри изложба, която представя негово визуално изследване „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939–1953 г.“. Управителят на вестник „Стършел“ Румен Белчев и главният редактор Михаил Вешим също бяха сред гостите, за да представят изложбата „Стършел“ и приятели“. Специално участие в десанта на карикатурата имаха членовете на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи – габровецът Христо Комарницки, Чавдар Николов и Алла и Чавдар Георгиеви. От името на групата Чавдар Николов разказа за перипетиите на най-новия сатиричен вестник „Прас-прес“, който се продава с успех и на щанда на Дома на хумора. Гостите на събитието имаха възможност да разгледат всичките 13 броя на вестника, както и издадения през лятото албум „Бира, секс и Прас’n’Прес“. Чавдар Николов не пропусна да сподели, че търсеният вестник отново има проблеми със саботиране на разпространението му. „Ние продължаваме, защото искаме да запазим този дух на независимост, който носи карикатурата“ - обобщи карикатуристът. Според него не е добра карикатурата, ако не обиди някого. Оттам и определението за създателите на „Прас-прес“, че са „невъзпитани“ карикатуристи.

След презентацията на политическа карикатура от Дарил Кейгъл откриването на изложбите стана ходещо – участници и гости следваха директора на Дома Маргарита Доровска и нейните колежки, за да чуят факти за изложбите и да ги разгледат без официозни формалности, а с чаша вино в ръка. Най-напред беше представена самостоятелната изложба на Маргарита Янчева – една от малкото жени в „семейството“ на карикатуристите. Тя получи наградата на Дома на хумора и сатирата и правото на изложба в Габрово за участието си в 42-рата Национална изложба на карикатурата. Като сътрудник на „Стършел“ тя бе наречена откритие на вестника и „Маргаритата на „Стършел“ от главния редактор на вестника Михаил Вешим. За малко обаче тези думи щяха да разсърдят представителите на „Прас-прес“, защото Янчева е и техен сътрудник.

Любопитна е и друга от експозициите - „100 години от Октомврийската революция“ – изложба, подбрана от украинския клуб „Архигум“. Тя показва карикатура от 1917 до 2017 година с поглед назад към Октоврийската революция и нейните обещания. „Как е изглеждала страната, в която сме родени и израснали?“ - пита Виктор Кудин, оглавяващ клуба за карикатура „Архигум“ в Украйна, и отговаря: „Била е страната на „Голямата лъжа“, страната на диктатурата на партийните лидери, в която съществуващите структури са обхващали цялото общество.“ Въодушевени от изложбата, карикатуристите решиха да си направят снимка пред портрета на Сталин.

Още една от откритите в четвъртък изложби се обръща назад във времето – това е експозицията на 40 репродукции на вестник „Папагал“ от периода 1939 – 1953 г., отразяващи съдбата на България в трагичния военен преход между царство и народна република през очите на карикатурата, пропагандата, стереотипите за съседите и великите сили. „Папагал“ е своеобразна „библия за бедните“, която чрез разбираеми, банални метафори показва „театъра“ на военния и следвоенен свят. Автори, които определят стила, са Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Теню Пиндарев.

„Стършел“ и приятели“ се нарича изложбата за историята на вестника и неговите автори. Тя включва 19 табла със снимки и документи, разказващи 70-годишната история на сатиричния вестник, както и 79 творби на три поколения стършелови художници, сред които е и тревненецът Светлин Стефанов. „Стършел“ е своеобразен клуб на критично мислещите и възприелите неговия девиз: „Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота!“. Изложбата беше представена от стопанина на вестника Румен Белчев.

По традиция в карикатурния десант в Габрово гостува и секция „Карикатура“ на СБХ с част от 42-та Национална изложба на карикатурата в София. Изложбата представя годишен преглед на най-новите творби, създадени от родни майстори на рисувания хумор. В селекцията са включени 133 карикатури на 20 художници, сред които са и тревненците Светлин Стефанов и Веселин Зидаров.

Много любопитна е и изложбата „Тръмп – 9 месеца по-късно“, която представя карикатури от 70 карикатуристи от целия свят. От подбраните 300 карикатури по темата от вестникарския синдикат на американския карикатурист Дарил Кейгъл от Дома на хумора са подбрали за изложбата 131. Повече от половината вестници в САЩ са абонирани за сайта на Кейгъл, така че тази изложба показва карикатурната гледна точка за Тръмп, която виждат повечето американски читатели.

След карикатурния десант габровци и гостите на града ще трябва да прекарат доста време във Веселата къща, ако искат да видят всичко в изобилието от карикатури.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни