Няма ученици, падат паралелки

Топ новина! <p>Закриха пет професионални и три от профилираните паралелки в Габровска
1-1-742.jpg

Закриха пет професионални и три от профилираните паралелки в Габровска област

Закриха пет професионални по различни специалности и три от профилираните паралелки в областта по физическо възпитание и спорт заради липсата на кандидати да учат в тях, съобщи Ивелина Ненова – старши експерт в Регионалното управление на образованието в Габрово. До 19 юли върви записването след трето класиране на учениците, кандидатствали да продължат образованието си в осми клас.
Първото и второ класиране показаха, че за повечето училища в областта има достатъчно кандидати за обявените паралелки и те са с добра пълняемост. Според Ивелина Ненова има паралелки, които бяха попълнени още при първото класиране. И тази година се запазва тенденцията на интерес на учениците, а и родителите им, към Националната Априловска гимназия и Природоматематическата. Изключително добър прием след проведената активна кампания има и в ПТГ „Д-р Никола Василиади“, където всички планирани паралелки ще бъдат реализирани. Същият извод можем да направим и за Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево.
„Според нормативната уредба след първия етап на класиране – коментира Ивелина Ненова, - ако броят на учениците, класирани в една паралелка, е под 9, тя се закрива. Съгласно заповед на началника е закрита една паралелка в ПГИ „Рачо Стоянов“ в Дряново с две специалности – електронна търговия и селски туризъм. Очаква се да се реализира паралелката по машини и системи с ЦПУ, която е подкрепяна от бизнеса. В Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в село Градница е закрита едната половина от паралелка с две професии и специалности – Машини и съоръжения за заваряване, а другата остана като цяла паралелка – Машинен техник – технология на машиностроенето. Остана и паралелката за професията Техник на транспортна техника.
В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево бяха обявили две паралелки за машини и системи с ЦПУ. Едната беше модулно обучение, а другата – дуалната. Закрихме модулното обучение, а дуалната паралелка остава и вече е почти пълна.
В Професионалната гимназия „Марин Попов“ в Севлиево са закрити две паралелки – едната е с две професии - за сътрудник в малък и среден бизнес и за химик-оператор. Закриваме и паралелката за оператор в дървообработването. Остана специалността Механизация на селското стопанство. Закрили сме и три паралелки, профилирани по физическо възпитание и спорт – в „Максим Райкович“ в Дряново, „Васил Левски“ в Севлиево и „Ангел Кънчев“ в Трявна. Засега остава паралелката в Средно училище „Райчо Каролев“.“
Интересно беше да разберем какво се случва със строителните специалности.

В Гимназията по строителство, която от август се влива в СУ „Отец Паисий“, ще има паралелка по строителство и архитектура, за която има много желаещи в третия етап на класирането. Изключителен интерес има и към новата паралелка по интериорен дизайн в „Отец Паисий“ след VIII клас, в която са записани 24 ученици. Така че в преобразуваното училище ще има две професионални паралелки.
Според Ивелина Ненова доста деца, особено в Севлиевската община, са останали на поправителни изпити. Те също трябва да бъдат включени в образователната система. Така че от четвъртото класиране наесен се очаква попълване на незаетите места до 4 септември.
Важно за тази учебна година е и обхващането на децата със специални образователни потребности. Помощното училище беше преобразувано и децата в VII и VIII клас ще се водят като ученици в масовите училища, които изберат, а ще се обучават по индивидуални учебни планове в бившето Помощно училище с подкрепата на бившия Ресурсен център. Децата, завършили VII клас, ще бъдат записани в паралелка в ПГ по туризъм „Пенчо Семов“.
Yе продължат да съществуват и няколко непрофилирани паралелки – в СУ „Васил Левски“ в Севлиево, в „Максим Райкович“ в Дряново, СУ „Райчо Каролев“ в Габрово. Тяхното съществуване бе запазено, за да могат да се обхванат основно децата със специални образователни потребности.
След 21 юли ще е е ясна картината на приема след осми клас, който е последен за тази година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни