Паметникът на Гагарин да се премести на „Брянска“

<p>На 12 април светът отбелязва Международния ден на космонавтиката и
Паметникът на Гагарин да се пр

На 12 април светът отбелязва Международния ден на космонавтиката и авиацията. На този ден през 1961 г. е станал първият в историята пилотиран космически полет на космонавта Юрий Гагарин с кораба „Восток“.

 По този повод в редакцията на вестника се обади бившият шеф на БКС в Габрово Стефан Русев, загрижен за съдбата на паметника на Юрий Гагарин, който се намира в близост до централата на общинското звено „Благоустрояване”. На това място той е почти незабележим за габровци, смята Русев. 
„По мое време наредих паметникът да бъде изправен и нареден на това място, за да не стои разпилян на части из тревата, тъй като името на Гагарин е свято, а и все пак става въпрос за изкуство, и то монументално изкуство – сподели ексшефът на БКС - Габрово. - Смятам, че е редно този хубав паметник да бъде изложен на място, където да се вижда от обществеността на Габрово. Нали затова е направен?! Затова бих искал да предложа на Общината паметникът да бъде преместен в зелената площ на ул. „Брянска“. Скулптурата е направена така, че да се възприема и от по-близко разстояние и смятам, че там ще стои добре. Разбира се, това е моето предложение, но специалистите в Общината могат да помислят и да му намерят друго, по-подходящо място. Надявам се, че в общинската администрация ще отчетат факта, че навремето е имало хора, които са се опитали да увековечат по някакъв начин първия полет на човек в Космоса“ - допълни Стефан Русев. 
Бившият директор на Художествена галерия „Христо Цокев“ и познавач на монументалното наследство на Габрово Петър Хаджиганев обясни, че скулптурата на Юрий Гагарин е дело на проф. Евгени Кузманов, като именно тази творба е неговата дипломна работа. Изработена е около 1971 година. Кузманов е художник, писател и университетски преподавател. Автор на 11 книги - романи, повести, разкази. Носител е на наградата „Гравитон“ от 1996 година. Негови пластични творби и рисунки са притежание на Национална художествена галерия, СГХГ и частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия, Русия. Проф. Кузманов е дългогодишен преподавател по скулптура в Катедрата по изобразително изкуство на ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград. В Габрово се намира още една негова творба – паметникът на Цанко Дюстабанов, до сградата на БЧК.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни