Пенелопе Круз и Жерар Депардийо – на екрана на „Смешен филм фест“

	Световно известни актьори като Пенелопе Круз и Жерар Депардийо ще
Пенелопе Круз и Жерар Депардийо – на екрана на „Смешен филм фест“
Световно известни актьори като Пенелопе Круз и Жерар Депардийо ще можем да гледаме във филми, включени в програмата на осмия поред Международен кинофестивал „Смешен филм фест“, който ще се проведе от 18 до 24 октомври в Габрово, съобщиха на пресконференц

НАДЕЖДА ТИХОВА

Световно известни актьори като Пенелопе Крус и Жерар Депардийо ще можем да гледаме във филми, включени в програмата на осмия поред Международен кинофестивал „Смешен филм фест“, който ще се проведе от 18 до 24 октомври в Габрово, съобщиха вчера на пресконференция на кмета Таня Христова с участието на селекционера на фестивала Калина Вагенщай. Киносъбитието започва днес в зала „Възраждане от 18 часа с безплатна прожекция на финландския филм „Стар мърморко“, посветен на една от социалните теми във фестивалните филми – остаряването и проблемите на възрастните хора. На тази тема е посветен още един филм от конкурса - „Човек на име Уве“ от Швеция. И двата филма са носители на поредица от награди, а вторият е дори с номинация за „Оскар“. Що се отнася до популярните кинозвезди Пенелопе Крус и Жерар Депардийо, те играят в два от конкурсните филми. Пенелопе се вживява в ролята на друга известна филмова звезда – Макарена Гранада, в испанския филм „Кралицата на Испания“. Жерар Депардийо ще видим в главната роля във филма от Франция и Белгия „Сент Амур“.

Филм фестът предлага общо 17 филма, които са разпределени в 4 модула - „Световен екран“, „Конкурс“, „Детско кино“ и Вечер на българското кино. Красивата статуетка, чийто автор е габровският скулптор Адриан Новаков, отново ще бъде връчена на най-смешния филм от конкурсната програма, включваща 10 филма. Кой е той тази година, ще определи жури в състав актрисата Стефания Колева, писателят Иван Марков и кинокритикът Деян Статулов. Думата за оценяване на филмите и избирането на филм на публиката ще имат и този път габровци, които ще участват в гласуването като пускат листовки в специални урни във фоайето на зала „Възраждане“. Освен филма „Стар мърморко“ организаторите на феста предлагат още една безплатна прожекция – на документалния български филм „Ром Кихот“, чиито режисьорки ще бъдат гости на Габрово през всички дни на фестивала и ще проведат с по-младите зрители работилница за правене на документално кино. Резултатите от нея ще бъдат показани в последната вечер от фестивала, когато ще бъдат съобщени и наградите на журито и публиката.

Габровци ще могат да видят нови филми от три континента, някои от които ще бъдат показани за първи път не само в Габрово, а и в България. Специално за фестивала например идва полският филм „Планетата на необвързаните“ - най-гледаният филм за миналата година в родината си. Фестивалът става регистратор и на различни тенденции в киното. Например в „Смешен филм фест“ участват филми от 17 държави, но не защото всеки филм е направен в една държава, а защото част от филмите са копродукции от няколко държави. Това е едната тенденция, която е забелязала селекционерката на филмите Калина Вагенщайн – все повече филми се произвеждат в копродукция. Тази година например има две заглавия, които са създадени в сътрудничество от по 4 държави. Единият от тях е филмът „Тели и Толи“, който е основно руски, но са включени и държавите Грузия, Канада и Гърция. Калина Вагенщайн препоръчва горещо на зрителите този филм като прави съпоставка между него и филмите на именития Георгий Данелия – с много чувство за хумор, с много грузинско вино и красиви пейзажи. Другата четиристранна копродукция е анимационната европейска мега продукция „Щъркелчето Ричард“, произведена от Германия, Белгия, Люксембург и Норвегия. Филмът се спира на друга от сериозните теми в смешния фест, които се прокрадват по деликатен начин между смеха и хумора – темата за различните. Друга от тенденциите, забелязани в киното от Калина Вагенщайн, е завръщането на децата-актьори. Това се отнася за българските филми, които ще бъдат показани на фестивала в събота вечер - „Лили Рибката“ и „Маймуна“. Логично и срещите с актьори, продуценти и режисьори да бъдат с някои от създателите на тези филми, както и на документалния „Ром Кихот“.

За първи път през тази година киноманите ще могат да си купят карта, с която да гледат всички филми от програмата на феста. Тя ще струва 28 лева, а цената на билетите е по 3 лева. След безплатната прожекция от 18 часа довечера на „Стар мърморко“ ще бъде официалното откриване на фестивала и прожекцията на конкурсния филм от Испания „Сега или никога“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни