Премиерата на „Михал Мишкоед“ зарази с настроение габровската публика

	Премиерата на „Михал Мишкоед“ или „Зех тъ, Радке, зех тъ“
Премиерата на „Михал Мишкоед“ зарази с настроение габровската публика
Премиерата на „Михал Мишкоед“ или „Зех тъ, Радке, зех тъ“ от Сава Доброплодни зарази с изключително приятно настроение габровската публика, напълнила салона въпреки обилния снеговалеж в понеделник вечер.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Премиерата на „Михал Мишкоед“ или „Зех тъ, Радке, зех тъ“ от Сава Доброплодни зарази с изключително приятно настроение габровската публика, напълнила салона въпреки обилния снеговалеж в понеделник вечер. Ако можеше да се предписва смехотерапия за лечение на лошо настроение в края на деня, в Габрово няма друг подходящ лек освен представлението на габровския Драматичен театър. Постановката на Невена Митева още веднъж доказа , че слабостта й към класическата българска драматургия от времето на Възраждането се превръща във все по-изпипано майсторство, което предлага на зрителя хем добре сътворено зрелище, хем цветисти характери, хем актьорско майсторство и много заразителен смях.

„Михал Мишкоед“ ще привлича публика и заради решението на режисьора да направи възстановка на представлението такова, какво е било по времето на Сава Доброплодни, когато всички роли са се играли само от мъже. Няма да познаят онези, които очакват да видят на сцената не само добре предрешени и гримирани като жени мъжката част от трупата на театъра, а по-скоро пародиране на женското начало и преиграване във високия регистър на фалцетното говорене. Нищо подобно. Талантливите актьори са изпълнили прекрасно режисьорската заръка да влязат в ролите си като се опитат да се поставят на мястото на героините си и да играят възможно най-искрено. Изключително убедително и без капка фалш се подвизаваше на сцената сватовницата баба Марта, в която се превъплъти актьорът Светослав Славчев. Той, колегата му Димо Димов в ролята на Михал и Мартин Властанов в ролята на приятеля на Михал, си партнираха чудесно и караха публиката да ръкопляска след всеки от актьорските им етюди. Истински се развихри на сцената актьорът Васил Грънчаров в ролята на мащехата на Радка – Мария. А голямата изненада предизвика дебютантът Ангел Калев. Той е завършил за куклен актьор и ролята му на Радка е не само първата му женска роля, а и първата роля на професионална сцена на драматичен театър. Той така успешно се вписа в образа на красивата и добродетелна мома Радка, че на моменти човек забравяше, че в ролята влиза мъж. Разбира се успешно му правеше компания и Даниел Тотов в ролята на приятелката на Радка Стоянка. Няма как да не отбележим и професионалното присъствие на останалите мъже на сцената, сред които изпъкваше както винаги Илия Костадинов в ролята на бащата на Радка.

Освен с чудесни актьорски изпълнения новата премиера на Драмата се отличава и с много приятна хореография, дело на Лъчезар Захариев. Заедно с Невена Митева той така е вплел музиката и танците в действието, че те изглеждат съвсем на мястото си и не звучат самоцелно и фрагментарно. На финала, ако имаше място в салона, може би и публиката би се хванала на завладяващото хоро. Дългите ръкопляскания и многобройните поклони на актьорите не бяха случайни. По всичко личи, че след „Село, село, пусто село“ и „Чешити“ по Чудомир, още един сценичен хит ще печели публиката – комедията „Михал Мишкоед“ или „Зех тъ, Радке, зех тъ“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни