„Приеми ме на село” става все по-популярно в страната и чужбина, намалява интересът на габровци

Топ новина! <p>Инициативата на габровската Община „Приеми ме на село“, станала известна
„Приеми ме на село“

Инициативата на габровската Община „Приеми ме на село“, станала известна не само в България, а и в чужбина, се провежда за пета поредна година

Инициативата на габровската Община „Приеми ме на село“, станала известна не само в България, а и в чужбина, се провежда за пета поредна година. Деца и младежи от цялата страна, че и от чужбина, се записват с голямо желание да прекарат по една седмица в къщата на баби и дядовци в габровско село. Организаторите са принудени да отказват на част от желаещите, защото нямат толкова много места. Приключението си заслужава – малчуганите, които нямат село, се запознават с бита, обичаите и традициите, с романтиката и неповторимата атмосфера, с непознати, но полезни занимания. По-големите успяват да помогнат в дворовете, в градините на възрастните им домакини, да намерят близки приятели за години напред.
Тази година инициативата „Приеми ме на село“, в която „внучета назаем“ отиват при „баби и дядовци под наем“, започна на 3 юли с дневен лагер за деца от 9 до 14 години от Габрово в село Поповци. В дневния лагер децата се прибират да спят в домовете си в Габрово и прекарват на село само през деня.
По същото време имаше група русначета от побратимения град Митищи. Осем младежи с двама ръководители дойдоха за приключението в село Беломъжи заедно с петима доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества в Габрово. За първи път се проведе такъв младежки обмен. Той беше предизвикателство и за габровските младежи, тъй като не знаят руски, а русначетата пък не говорят английски. Първите дни комуникацията била трудна, но към края младите хора се сближили и дори се породила любов, която продължава с писане. За учудване на домакините се оказало, че българската храна не допада на русначетата. Те останали най-доволни и много развълнувани от посещението си на връх Шипка. Оказало се, че знаят много за историята на Русия и почти всичко за Руско-турската освободителна война. На Шипка те си купили български знамена и казали, че България за тях е много специална. След като се прибрали вкъщи, изпратили писмо, с което канят габровските си връстници да им върнат визитата в Русия.
От 10 до 14 юли се проведе втората смяна на дневния лагер в село Стоевци, в който участваха 7 деца от Габрово. Свърши и първата за тази година смяна на „Приеми ме на село - джуниър“. Тя беше в село Беломъжи с 12 деца от цялата страна – Габрово, София, Бургас, Пловдив и момче-българче, което е родено и живее в Барселона, а през лятото гостува в Габрово на баба си.
Според организатора на събитието Габриела Йосифова до момента всичко, планирано в програмите, е осъществено успешно. Много интересна била смяната в Беломъжи. Тази година селската идилия на инициативата беше разнообразена с повече излизания навън – посещения на ЕМО „Етър“, на АИР „Боженци“, които били много забавни и интересни за децата. В Етъра те правили сувенири в Детския кът, а на Боженци били подготвили интересна игра за тях – строили къщи и отговаряли на въпроси, свързани с българската история. Освен това имало и непланирано гостуване в село Донино. Две от децата от Бургас, дошли тази година в Беломъжи, преди две години участвали в „Приеми ме на село“ в Донино. Още с пристигането си сега те поискали да видят „техните“ баби отпреди две години. Така организаторите не могли да откажат и уредили среща на групата джуниър с бабите от Донино. Срещата била много вълнуваща както за възрастните хора, така и за децата, които видели как се вади мед, как се отглеждат животни в двора на баба Руми. Освен това читалището в село Съботковци, където през тази година не приемат „внучета“, поканили децата от Беломъжи да им гостуват и заедно с тях правили баници, носили вода с менци. Накрая децата споделили, че тези срещи извън селото са били изключително интересни и вълнуващи за тях. Затова Габриела Йосифова смята, че ако „Приеми ме на село“ продължи, ще бъде хубаво да се разнообразява програмата на децата с излизания извън селата, в които са настанени, за да видят колкото се може повече неща от българския бит и култура, за да може да заобичат селото, да се учат на труд, на уважение към възрастните и т. н.
За учудване на организаторите, колкото по-голям е интересът на деца и младежи от страната и чужбина към „Приеми ме на село“, толкова по-малко е участието на габровчета в него. Дневните лагери в двете села имали свои програми, но и на двете места имало организирани походи за децата от Габрово. Те научили и какви билки растат в нашия край, за какво се използват. Учили се и на грижи за домашните животни, помагали в градината.
В Поповци правили предмети от природни материали, учили се да плетат царевична шума. В Стоевци пък им довели конче, на което всяко дете макар и за малко можело да се покачи. Децата пробвали и как се прави домашен червен пипер от червени чушки, учили се да бият матан, гостували на баби в селото. „Мисля, че програмата в дневните лагери е достатъчно интересна и разнообразна за децата – коментира Габриела Йосифова. - Имаше и достатъчно време за игра на чист въздух на открито. Надявам се и следващите смени, които предстоят през август, да продължат също толкова успешно.“
Петото издание на „Приеми ме на село“ продължава. На 30 юли – неделя, пристига първата младежка група за тази година, която през следващата седмица ще бъде в Беломъжи. В нея има отново участници от цялата страна, както и от чужбина. Пристига и Мартин – момчето, което през миналата година дойде да се включи в „Приеми ме на село“ от Берлин, където живее. Тази година той бил първият, записал се за участие. В средата на август започва още една смяна за „Приеми ме на село – джуниър“. Тя ще бъде в Донино. В нея ще участват 10 деца от страната и едно българче, което живее в Англия. По същото време втора група младежи ще се настани в Беломъжи, а от 7 до 11 август е третата смяна на дневния лагер за габровчета – в Новаковци. За нея организаторите не можаха да съберат 10 деца от Габрово и участниците ще бъдат само 6. В края на месец август започва и третата – последна за тази година смяна за младежи в село Новаковци.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни