Проф. Дан Попович подари на Габрово една шеста от впечатляващата изложба Itinerary NERARY

<p>Проф. Дан Попович подари на Габрово най-провокиращата и впечатляваща част
1-3.jpg

Проф. Дан Попович подари на Габрово най-провокиращата и впечатляваща част от самостоятелната си изложба ITINERARY

Проф. Дан Попович подари на Габрово най-провокиращата и впечатляваща част от самостоятелната си изложба ITINERARY - 49 предмета от стъкло и дървени матрици за отливане на стъкло, които оформят композиционно провокиращия център на авторовата идея за „преминаването“ на прозрачния материал през времето, човешката цивилизация и култура. Дългогодишният преподавател в Катедрата по стъкло, метал и керамика в Националния университет по изкуствата в Букурещ гостува в художествена галерия „Христо Цокев“ последната десетдневка на юни и целия месец юли с впечатляваща изложба, подготвена специално за Габрово и вдъхновена от пространствените възможности на галерията.
При откриването на ITINERARY, чието българско заглавие е „Преминаване“, авторът подари на ХГ „Христо Цокев“ един от 290-те авторски обекта от стъкло, изпълнен в архаичен стил.
При отпътуването на изложбата Букурещ проф. Попович направи щедър жест към Габрово като дари „сърцето“ на стъклената приказка (квадрата на снимката вдясно).
Дарението няма да бъде прибрано във фонда на галерията, а ще бъде експонирано в една от залите, съобщи вчера директорът на галерията Евгени Недев.
Той сподели, че Дан Попович е впечатлен от домакинството на галерията и от презентационния клип на ITINERARY, подготвен от Емил Михов.
И още, че румънската изложба се е радвала на изключителен интерес най-вече от страна на млади хора, ученици и деца. Гостуването й съвпадна по време с организираните от Община Габрово летни занимания за деца от първи до четвърти клас.
Румънският творец е качил клипа на Емил Михов и дузина снимки от посещението на габровски ученици в изложбата ITINERARY на страницата си във Фейсбук.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни