С „Нейковци” ще се реши проблемът с водоснабдяването от повърхностни източници на Трявна и Плачковци

	С изграждането на язовир „Нейковци“ трябва да се реши проблемът,
С „Нейковци” ще се реши пробле
С изграждането на язовир „Нейковци“ трябва да се реши проблемът, свързан с водоснабдяването от повърхностни източници на Трявна и Плачковци. Обещаното рестартиране на проекта за изкуственото езеро в района, изоставен през 2001 г., се отлага повече от пет

 а първият етап от проектирането му започва още през 70-те години на ХХ век. Изграждането на три язовира - „Пловдивци” край Рудозем, „Луда Яна“ край Панагюрище и „Нейковци“ край Плачковци, беше приоритет на предното и на по-предното българско правителство. В тази връзка са приети решения на Министерски съвет и на Народното събрание, че строителството на обектите ще се осъществи със заем от Световната банка. 
Липсата на инвестиции във ВиК сектора през последните години доведе до влошаване на състоянието на ВиК съоръженията, увеличаване на процента на загуби на вода и до необходимостта от въвеждане на режим на водоснабдяване в редица населени места. Министерството на регионалното развитие приключи разработването на програмата за борба с безводието за 2014 г. Заедно със средствата, предвидени за изграждане на язовири през 2014 г., МРР ще инвестира общо 43 млн. лв. във водния сектор.
Историята за строителството на язовир „Нейковци“ е дълга, с неколкократни прекъсвания на строежа през годините. Предварителните проучвания, извършени от „Водоканалинженеринг“ от 1972 година, обосновават необходимостта от изграждане на язовир на база на обработена хидроложка и хидрогеоложка информация и водостопански изследвания за определяне на характерните обеми, коти на язовирната стена с икономическа обосновка за доказване на ефективността на обекта. Към 1978 година е завършен техническият проект на двете събирателни деривации с четирите водохващания, а за язовирната стена се разработва технически проект през 1982-1983 г. 
През 1990 година се извършва нова актуализация на хидроложките проучвания и водобалансови изследвания за водоснабдителна система „Нейковци“. На база на тези изследвания се определят необходимите обеми за водоснабдяване на Трявна и Плачковци, с което се уточняват всички инженерни решения и започва разработване на работните проекти. Проектът за пречиствателна станция за питейни води е от началото на 80-те години. Поради забавяне на строителството проектът за ПСПВ е актуализиран нееднократно, като последната актуализация е от 1994 година. Строителството на водоснабдителната система започва през 1978 година и с няколко прекъсвания е преустановено през 2001 година. То е извършвано от „Хидрострой“ АД, който частично използва и в момента строителната площадка под язовира над кв. Нейковци, разположена на левия бряг на река Нейковска. Към 1986 г. „Хидрострой“ е държавна компания. Хидровъзел „Нейковци“ включва: язовирна стена, отбивна галерия, цилиндрична водовземна кула, основен изпускател, инжекционна галерия, челен преливник на левия скат, две събирателни деривации с 4 водохващания на р. Сомариненска и р. Плачковска и Пречиствателна станция за питейни води, която е непосредствено над град Трявна. Предвижда се бъдещият оператор на язовира да бъде „Водоснабдяване и канализация“ - Габрово. През 2000 година обаче е взето решение за спиране на финансирането за обекта поради лошото икономическо положение на страната. 
С решение на МРР през тази година предстои проектите на язовирната стена и пречиствателната станция да бъдат актуализирани, след предварителна оценка на качеството на строителството, изпълнено преди повече от 14 години. През 2009 година беше представен Доклад за оценка на въздействието върху околната среда на обекта и съответните строителни дейности. Част от територията на новото съоръжение попада в Защитена зона „Българка“, но според ДОВОС това няма да има негативно въздействие върху местните екосистеми. Предвижда се язовирът да се пълни през пълноводните пролетни месеци, а през лятото да се запази нормалното оттичане на реките от водосбора му. Количеството на този отток ще варира през сезоните, за да се доближи до естествената хидрология, като това е изчислено на базата на приета методика, така че да се поддържат добри екологични условия надолу по течението. 
Речната екосистема преди язовира ще се преобразува в екосистема на водохранилище, тъй като 32.5 ха ще бъдат постоянно под вода. Язовирната стена, класифицирана като голяма, изискваща осигуряване на експлоатационна безопасност, ще бъде разположена над жилищен квартал на град Плачковци и на 7.5 км южно от град Трявна.
Към момента строителството на язовирната стена е изпълнено до 16 м, което представлява около 30% от строителните работи, а прилежащите съоръжения са изградени отчасти, включително водовземната кула, асфалто-бетоновата диафрагма и др. Други строителни работи, които вече са приключили на площадката, включват: водопровеждащите деривации и четирите водохващания, от които се подава вода на Трявна, са напълно изградени; каменната кариера „Суходоле“, разположена на около 6 км от язовира, и строителната площадка са разкрити, пречиствателната станция е 40% построена; водопроводът до 90% и съответните пътища са напълно построени. Въпреки частичната завършеност на някои от обектите проектът за язовир „Нейковци“ е най-изостанал спрямо останалите два обекта, които ще се финансират със заем от Световната банка. По проекта на Световната банка е изготвено техническо задание за проектиране, строителен надзор и супервизия на язовира. За довършването му е нужно да се доизградят стената от каменен насип, асфалтобетонова диафрагма, както и контролно-измервателната система. Трябва да се направи и челен преливник с бързоток и изхвъргач. Ще трябва да се довърши и строителството на пречиствателната станция за питейни води.
От социална гледна точка прекъснатото строителство на язовир „Нейковци“ е оставило градовете Трявна и Плачковци и околните селища с недостатъчно водоснабдяване. Този въпрос се превърна в главен повод за загриженост за населението през лятото на 2008 г., когато районът беше засегнат от най-тежкия режим на водоснабдяване, какъвто някога е имало в страната. След изграждането на язовира водата от него ще покрие нуждите на град Трявна, а водоизточниците, които досега снабдяваха общинския център, ще захранват само Плачковци и околните малки населени места.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни