Севлиево – домакин на финала на Петия НПФС

Svlivo--domakin-na-finala-na-Ptiya-NPFS
Севлиево – домакин на финала на Петия НПФС
На 28 април Севлиево ще бъде домакин на финала на Петия Национален преглед на фолклорните състави в страната, организиран от Международния комитет на организацията на фестивали за традиционни изкуства и фолклор под егидата на Юнеско – CIOFF.

На 28 април Севлиево ще бъде домакин на финала на Петия Национален преглед на фолклорните състави в страната, организиран от Международния комитет на организацията на фестивали за традиционни изкуства и фолклор под егидата на Юнеско – CIOFF. Във финалния кръг участват всички състави, преминали успешно 5-я Национален преглед на фолклорните състави в България, проведен в периода от ноември 2016 до декември 2017 г. Той е осъществен в рамките на 37 концерта в 23 селища на страната, като в него са взели участие 820 фолклорни ансамбли, групи, формации и индивидуални изпълнители с общо 15 366 участника.

Всички фолклорни ансамбли и формации са оценявани в 7 категории, а именно – групи за хорово пеене; танцови групи и ансамбли за автентичен и изворен фолклор; танцови групи и ансамбли за обработен фолклор – деца до 14 г. и деца над 14 г.; групи за маскарадни, маскети, кукерски игри и народни обичаи; камерни /певчески и инструментални/ групи до 10 човека; индивидуални изпълнители.

Журито, оценявало участницитге в първия етап на надпреварата е било в състав Иван Тодоров, председател и членове Агрипина Войнова, Ангел Низамски, Атанас Чолаков, Веселка Николова, проф. Герица Найденова, Зимитър монов, Емил Павлов, Здравко Димитров, Ивайло Първанов, Илияна Найденовар Йоанна Низамска, Кирил Апостолов, Кирил Чирпанлиев, Любчо Марински, Маргарита Дянкова, доц. Красимир Петров, Марин Маринов, Марио Егов, Нели Карабахчиева, доц. Петър Григоров, д-р Петор Кръстев, проф. Румяна Цинцарска, Станимир Иванов, Стиляна Йоргова, Стоян Господинов, Христо Стоянов, Цветан Цочев.

Финалният етап на фолклорния конкурс през тази година се провежда в различни градове на страната от март до ноември. Като през март той е бил в София, през април се провежда в Етрополе, Добрич, Стамболийски, а на 28 април – в Севлиево. През май ще бъде в Дупница, през юни – в Пазарджик, Казанлък, Завфирово, Русе и Китен; през юли домакини ще бъдат Китен, Велико Търново и Дорково; август – Царево; Септември – Шумен; октомври – Малешево и през ноември – в София.

Преди две години, в резултат на отличното си представяне по време на всички етапи на националния конкурс за участие във финалната надпревара - Международната фолклориада в Мексико, беше класиран ФА „Развитие“ в Севлиево.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни