Школата на Ива Пенчева представя „Копринена приказка“ в галерия „Академика“ във Варна за 8 март

Shkolata-na-Iva-Pеnchеva-prеdstavva--Koprinеna-prikazkaa-v-galеriia--Akadеmikaa-vav-Varna-za-8-mart
Iva-Pensheva.jpg
По повод Деня на жената – 8 март Ива Пенчева и нейната Детска школа за приложни изкуства ще представят изложбата „Копринена приказка“ в галерия „Академика“ на Икономическия университет във Варна.

Изложбената експозиция е включена в университетския Културен календар и ще бъде открита на 7 март в 17,30 часа. Тя е организирана от университетския Културен център и Детската школа за приложно изкуство „Ива Пенчева“ в Габрово. Изложбата включва картини, рисувани върху коприна, които са част от трите издания на Националната детска асамблея „Празнични докосвания в цвят и коприна“, провела се в Габрово, Трявна, Севлиево и Варна. Същия ден, на 7 март, от 14.00 до 17.00 ч. в галерията ще бъде организирано творческо ателие, където всички желаещи студенти, преподаватели, служители и гости на Икономическия университет във Варна ще могат да оставят своята художествена следа върху една обща копринена творба с помощта на Ива Пенчева.

Изложбата „Копринена приказка“ гостува в галерия „Академика“, след като през октомври 2018 г. беше експонирана в Народното събрание.

Ива Пенчева подчерта, че работата в творческото ателие ще бъде насочена към цветята, красотата, към женското присъствие в днешния забързан ден. „Ще рисуваме и най-красивото цвете – розата, която е здраво свързана с българската народна традиция, чрез вплитането й в българските народни шевици, в килимите, в ръчно везаните завеси за българските домове“, заяви още тя. Заедно с нея и децата, по време на творческото ателие ще рисуват и представителките на женската организация Zonta – Варна.

Според ръководителя на габровската Детска школа за приложни изкуства Ива Пенчева е важно този тип творчество да се популяризира в повече български градове с вярата, че и в бъдеще ще има кой да подкрепя красотата, таланта, неповторимото отношение на децата към света и техните усмивки. Детската школа има амбицията да кандидатства и за вписване в „Книгата на рекордите на Гинес“ за най-дълга рисунка върху коприна в България и на Балканския полуостров.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни