Светлин Стефанов се завърна с награда

	Миналата седмица в румънския град Търгу Жиу за двадесет и
Светлин Стефанов се завърна с награда
Миналата седмица в румънския град Търгу Жиу за двадесет и пети път се проведе Международният фестивал на хумора „Йон Канавою”. Патронът на проявата е местен хуморист, оставил запомнящи се творби и обогатил литературната съкровищница. Организатор е област

Венета Георгиева-Козарева

Миналата седмица в румънския град Търгу Жиу за двадесет и пети път се проведе Международният фестивал на хумора „Йон Канавою”. Патронът на проявата е местен хуморист, оставил запомнящи се творби и обогатил литературната съкровищница. Организатор е областният Център за развитие и съхранение на традиционната култура в Търгу Жиу, Горж. В програмата на фестивала, особено след превръщането му в международен, ярко участие имат български карикатуристи: в Салона на карикатурата са гостували Чавдар Николов и Любомир Михайлов, Алла и Чавдар Георгиеви, през 2014 г.Домът на хумора и сатирата показва „Евросапиенс. Една изложба с история” от художествения фонд „Хумор на народите”, негови представители са членове на международното жури.

Тази година от Фестивала с награда се върна Светлин Стефанов, добре познат на нашите читатели. Като карикатурист той се изявява вече три десетилетия. През годините участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, в редица международни салони и, съвсем нормално – печели награди! Изключително приятно е да отвориш каталог на току-що отминал международен карикатурен форум и да откриеш сред участниците имената на земляци.

Светлин Стефанов се представя в Търгу Жиу със самостоятелна изложба, която включва 33 карикатури. С привичната си скромност авторът ни каза само „мина добре”. Затова пък повече информация почерпихме от другите двама габровски участници в събитието – Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев” и проф. Иван Кънчев, един от „главните виновници” за творческите контакти с културните институции в този румънски град. Те споменаха и за разговорите с участниците във фестивала, за проблемите на румънските карикатуристи, които, за разлика от нашите, не са лишени от трибуните на централните и местните вестници, но пък „изостават” в обособяването на своя секция в Съюза на художниците. Но нека те сами разкажат за участието си в творческата дискусия „Ролята на хумора в съвременното общество и мястото му в медиите”.

Домът на хумора получи няколко издания с емблемата на фестивала, които ще намерят място в книжния фонд на музея.

Нека сега разлистим каталога на Международния салон на карикатурата и разгледаме карикатурите на Светлин.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни