В храма на Борики стигнаха до иконостаса

	В градежа на стария нов храм на Борики „Свети Никола“
В храма на Борики стигнаха до
В градежа на стария нов храм на Борики „Свети Никола“ стигнаха вече до иконостаса, похвали се кметският наместник в селото Николай Михов. От няколко години инициативен комитет се зае с изграждането на храма, от който повече от 60 години имаше останали са

Благодарение преди всичко на щедри спонсори, сградата беше завършена на отделни стъпки. Според кметския наместник програмата максимум за строителството и през тази година се изпълнява и има голяма вероятност за Никулден църквата да стане най-сетне действаща.
Сградата вече е боядисана отвън и вътре, монтирано е осветлението, сложени са красиви полилеи, парапети от ковано желязо обрамчват стълбите и балкона, вита стълба води до камбанарията, където е монтирана и камбаната. От кметството и църковното настоятелство решили да отложат зографисването на храма засега за по-добри и по-парични времена. За сметка на това вече са складирани вътре плочките от гранитогрес и лепилото за тях, за да се облицоват стълбите и подът на балкона. На дневен ред е и иконостасът. Засега има уговорка и споразумение за неговата изработка на приемлива цена. 
„В момента се подготвят детайлите - обяснява Николай Михов. - Това ще е сравнително дълъг процес на работа, който ще продължи повече. С изработването на иконостаса ще се заеме тревненски майстор-дърворезбар, чиято съпруга пък е иконописец. Нея ще използваме за зографисването на иконите за олтара. В момента се подготвя материалът за иконостаса, който ще бъде дарен от наш съселянин – дърво от череша. Той е дърводелец и ще подготви елементите за резбоване на иконостаса от тревненския майстор. Предстои да подпишем договора с него. Имаме уговорката, че до Никулден – патронният празник на храма, ще бъде завършена и монтирана половината част от иконостаса. Останалата част се очаква да стане готова докъм Великден догодина, за да празнуваме светлия празник в нашата църква.“
Според запознати и с половин иконостас храмът може да бъде осветен и да се превърне в действащ. Има готов проект за иконостаса, а вече са поръчани и две от основните икони в него – на Свети Николай и на Дева Мария. Те ще бъдат платени от хора, които искат да станат ктитори на храма. Единият от тях е известният със заслугите си за построяването на църквата, именитият проф. д-р Петър Тивчев, а другият е Александър Ковачев.
Те още веднъж доказват, че всичко, разбира се, става с пари, но и с благодетели. Източник на част от  финансирането на строителството на храма е отново дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет с транш от 5 хиляди лева. Още толкова е дарил и щедрият спомоществовател – габровският бизнесмен Пейо Пеев. Доста са и останалите спонсори – известни габровци, които имат къщи в Борики. Със средства и много вложен собствен труд се отличил например д-р Петър Панайотов, както и аптекарят Михаил Църов. „Изобщо помощ имаме отвсякъде и въпреки трудностите по събирането на средства, успяваме“ - възкликва кметският наместник и заизрежда още имена на съпричастни помагачи. Сред сподвижниците в общото дело за изграждане на храма се включил и д-р Иван Дошков, който отскоро живее във вилата си на Борики. Сред основните спонсори е и Христофор Илиев, който поел разходите по боядисването.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни