В Плачковци разлюляха Балкана

Топ новина! 10-tantsovi-s-stava-ot-tsyalata-strana-pokazaha-p-stroto-bogatstvo-na-b-lgarskiya-folklor
10 танцови състава от цялата страна показаха пъстрото богатство на българския фолклор
„Да разлюлеем Балкана“ 2024.` се проведе в събота на площад „Илинден“

    Българска народна музика, кръшни хора, показващи богатството на фолклора от всички краища на страната, много веселба и приятно настроение – така изглеждаше дванадесетото поред издание на традиционния фестивал на фолклорните танцови клубове и групи „Да разлюлеем Балкана“ 2024. Събитието се проведе през изминалата събота на площад „Илинден“ в китното балканско градче и събра десетки жители и гости, които се насладиха на организираната програма.

Плачковци
    Празникът, който се провежда под егидата на кмета на Кметство Плачковци, тази година бе посветен на 100-годишнината от създаването на НЧ „Пробуда-1924“ – гр. Плачковци и 55 години Плачковци град. Официални гости на фестивала бяха председателя на Общински съвет Трявна г-жа Златка Донева-Цанева, заместник-кмета на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова, секретаря на Община Трявна г-жа Искра Стоянова и г-н Росен Ралев – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ при Община Трявна.
    „Ако има нещо, с което да се гордеем днес, ние съвременните жители на Кметство Плачковци, то е, че продължаваме със същото усърдие, родолюбие, дух и традиции, делото на нашите предци. Може би, точно заради това фолклорният фестивал „Да разлюлеем Балкана“ се превърна за дванадесети път в един колоритен, цветен и невероятен празник, привлякъл днешните ни участници, популяризиращи ценното ни фолклорно богатство. За мен е важно, че има приемственост и „Да разлюлеем Балкана“ се превърна в традиция и се утвърждава като едно голямо събитие в нашето малко градче“, сподели при откриването кметът на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов, който в качеството си на домакин приветства всички участници в тазгодишното издание на фестивала.
    Така, на фона на символът на града – Балканската плачковска мечка, пременена също в народна носия, 10 танцови състава от цялата страна показаха пъстрото богатство на българския фолклор. Първи площадът разлюляха домакините от фолклорна формация „Илинден“ при НЧ „Пробуда-1924“ – гр. Плачковци, които изпълниха Деньовото, Костенско и Ломско дайчово хора.
    По традиция всички състави и техните художествени ръководители бяха удостоени с почетни плакети и грамоти за своето достойно участие и представяне.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни