„Балкан" и „Балканджийче" танцуваха в Прага

Топ новина! Dryanovskite-kolektivi-izp-lniha-„Gerg-ovski-igri“-,-„Dzhinovski“,-„Plodorodie“,-„St-pil-Dobri“,-„Dryanovskite-bulki“
Дряновските колективи изпълниха „Гергьовски игри“ , „Джиновски“, „Плодородие“, „Стъпил Добри“, „Дряновските булки“
Участниците в ПТА „Балкан“ и ПДЮТС „Балканджийче“ при НЧ „Развитие-1869“ – Дряново се завърнаха след успешно представяне в Прага и Будапеща.

    Турнето бе част от 4-тото издание на Международния фолклорен музикален и танцов фестивал „Танцувай в Прага“ и „Лятна Будапеща“. Организаторите бяха предвидили пешеходна обиколка  за разглеждане на забележителности с разходка през Вацславския площад и площада на Стария град, както и част от еврейското гето. Пред многобройната публика се представиха 21 колектива със 720 участника от България, Турция, Латвия, Румъния, Полша, Израел, Палестина и др.  
    Дряновските колективи изпълниха „Гергьовски игри“ , „Джиновски“, „Плодородие“, „Стъпил Добри“, „Дряновските булки“.  
    Турнето за дряновци продължи с участие в 4-тото издание на международния фолклорен музикален и танцов фестивал  „Лятна Будапеща“. Целта на тези прояви е да представят културните традиции на различните държави и да осигури възможност на представителите на различните групи да изградят връзки на приятелство през културната призма на музиката и танца. Паралелно с  това децата от двата колектива посетиха Площада на героите, Рибарския бастион, църквата "Св. Матияш". Насладиха се на мостовете и красотата на река Дунав – разделителя на Буда и Пеща. Успяха да видят една от  най-красивите ренесансови сгради и престижни музикални институции в Европа – операта. За няколко минути бяха и на централния пазар. Уникално преживяване за всички беше забележителната сграда на Парламента, която е трета по големина в света. 
    Тя разполага с 691 стаи и 20 км. стълбище. В културната програма на колективите бяха включени танците „Северняшка импресия“, „Надиграване“, „Севернячета“, „Луди млади“. Хореограф на съставите е Цветозар Кьоровски, а корепетитор Славчо Илиев. Не забравяме и храненето, което както за Прага, така и за Будапеща беше истинско кулинарно преживяване.   

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни