Тео Кабакчиев с трети подиум за сезона

Топ новина! Teodor-Kabakchiev-e-chetv-rti-v-generalnoto-ktlasirane-s-57-tochki
Теодор Кабакчиев е четвърти в генералното ктласиране с 57 точки
Габровският топпилот се представи блестящо в м четвъртия кръг от шампионата на Международната федерация по мотоциклетизъм

Българската звезда в световното хард ендуро Теодор Кабакчиев (Sherco Factory Team) имаше повод да развее гордо българския флаг и в четвъртия кръг от шампионата на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). Габровският супер талант спечели два от състезателните дни и завърши втори в крайното класиране на емблематичното Red Bull Romaniacs 2024, определяно от специалистите за най-трудното хард ендуро рали в света. 
Многодневното състезание в Румъния беше още по-брутално тази година, не случайно носеше името „Без лимит“, и подложи на неимоверни изпитания най-добрите пилоти на планетата. То счупи и пореден рекорд – близо 500 състезатели от 64 държави участваха в надпреварата, разпределени според уменията си класовете Златен, Сребърен, Бронзов и Атом. 
По традиция Red Bull Romaniacs започна със зрелищен пролог по улиците на Сибиу, последван от четири дни на убийствени изпитания в румънските планини. Българският пилот на Sherco Factory Team беше 10-ти след пролога и успя да се придвижи до пета позиция след първия офроуд ден. Той беше изключително тежък и състезателите прекараха на моторите си над 7 часа. Завърналият се след контузия световен шампион Мануел Летенбихлер (Red Bull KTM Factory Racing, Германия) показа голямата си класа и взе солиден аванс от близо 30 минути пред останалите, който в последствие се оказа и ключов за крайната му победа. Теодор си представи много силно във втория офроуд ден и показа, че невероятният Лети (Летенбихлер) все пак не е непобедим. Стартиралият от пета позиция българин успя да си проправи път напред с много бърза езда във високата част на планините, да предизвика германеца и в крайна сметка да завърши деня пред него, с аванс от 3.58 минути. Това придвижи Кабакчиев и до второто място във генералното класиране на състезанието, но пасивът му спрямо Летенбихлер все още беше сериозен – 34 минути. Трети в етапа и генералното класиране беше съотборникът на Тео в Sherco Factory Team – Марио Роман (Испания). Именно испанецът направи най-добра езда в третия състезателен ден в Карпатите.  
Роман записа най-добро време и се възползва от проблемите на Кабакчиев в първата част на деня, за да стопи разликата между двамата и да излезе на втора позиция в генералното класиране, само с 45 секунди аванс пред съотборника си преди последния офроуд ден. Изключително мобилизиран да грабне втората позиция на подиума и силно подкрепян от множество българи по трасето, Тео направи още едно великолепно представяне в четвъртия състезателен ден. Топ пилотът ни беше най-бърз от всички и завърши с аванс от 3 минути пред Марио Роман и 8 мин пред Летенбихлер. Това му гарантира втората позиция в крайното подреждане от кръга с общо време от 23 часа, 55 минути и 43 секунди. Летенбихлер спечели третата си победа в първенството, а третото място зае съотборникът на Кабакчиев – Марио Роман. 
Въпреки че вече има три втори места в актива си, в генералното класиране за сезона Кабакчиев остава на четвърта позиция заради точките, които му бяха отнети на австрийското Ерзбергродео. Българинът е с 57 точки, с пет по-малко от заемащите второ и трето място Уейд Янг (Red Bull Leader Tread’s, Южна Африка), който в Румъния остана четвърти, и Марио Роман. Лидер с 69 е Мануел Летенбихлер.
Петият кръг от световния шампионат по хард ендуро ще бъде отвъд океана – американското Red Bull TKO в Тенеси. Състезанието е от 22-ри до 25-ти август.                    

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни