В Костенковци изчистиха незаконно сметище, стояло над 10 години

Byaha-izvozeni-nad-3-tona-otpad-tsi
Бяха извозени над 3 тона отпадъци
Блогърът Богомил Шопов подал сигнала за незаконното бунище

Незаконно сметище, трупано над 10 години, бе изчистено в петък от екипи на РИОСВ-Велико Търново, ОП "Благоустрояване"  и доброволци, съобщиха организаторите. Сигналът за замърсяването в НАТУРА 2000 в землището на село Костенковци, около връх Глоговец, бе подаден на 7 юли от блогъра Богомил Шопов. Адресати бяха габровската Община и РИОСВ. Реакцията на апела се видя в петък. Бяха извозени над 3 тона отпадъци, изхвърляни в продължение на години. Задачата беше още то тежка, защото вятърът беше разнесъл повечето леки отпадъци навътре в гората и се наложи екипите да влизат във вече затрънената еко-система, за да премахнат всички отпадъци, които пречат на био разнообразието в региона. Според информация на РИОСВ – Велико Търново преобладаваха битови отпадъци.

    Бунището съдържаше    основно дрехи, обувки, стъклен амбалаж, пластмасови бутилки,  кенчета и др., но също така, макар и в в по-малък обем, гуми и строителни отпадъци.
    Акцията бе част от инициатива на МОСВ, чиято цел е с личен пример да приканят всички за участие в инициативата за почистване на нашия общ дом и съхраняване качествата на околната среда, в която живеем.
    „Костенковци е чудесно място за разходка, а от връх Глоговец се открива чудесна панорама към красотата на Стара Планина. Благодаря на всички за бързата реакция и за крайния резултат! Нека се надаваме, че такива лоши практики ще бъдат преустановени“, сподели подалият сигнала Богомил Шопов.

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни