Михаил Башев - габровското лице на 34-тите летни Олимпийски игри

Bashev-v-Dvoretsa-na-kulturata-i-sporta-v-v-Varna.-Grad-t-be-domakin-na-turnira-za-m-zhe-ot-Svetovnata-kupa-po-handbal
Башев в Двореца на културата и спорта във Варна. Градът бе домакин на турнира за мъже от Световната купа по хандбал
Башев е участвал в 5 световни първенства за мъже и жени, 8 за подрастващи, 3 пъти е бил на световното клубно първенство за мъже

    Най-голямото спортно събитие на планетата започва в края на тази седмица и Габрово ще има свой представител в него. Михаил Башев заминава днес за френската столицата, за да вземе участие в хандбалния турнир при мъжете и дамите в ролята си на делегат на Международната федерация по хандбал (IHF). Груповата фаза ще се проведе в Париж, а елиминационната - в Лил на стадион „Пиер Мороа“, който ще бъде с капацитет от 27 000 зрители.  С участието си на Олимпийски игри 39-годишният габровски хандбален специалист ще направи своеобразен „Голям шлем“ в IHF.  

Михаил Башев

Той вече е участвал в 5 световни първенства за мъже и жени, 8 за подрастващи, 3 пъти е бил на световното клубно първенство за мъже, като в два от случаите е делегат на финалните срещи. Олимпийските игри бяха последното липсващо парче от пъзела. 
„Емоцията е страхотна, защото това е форумът, към който се стремят всички. По-високо няма. През 2017-та, когато взех лиценз към Международната федерация, започнах да си мечтая за достигане до Олимпийски игри през 2032-ра, защото съм наясно, че нещата трябва да се случват стъпка по стъпка. Мислех си, че през 2032-ра може да ми се случи евентуално и след това, ако мога, да направя още 2-3 олимпиади. Е, сега вече, живот и здраве, мечтая за 5-6“, споделя Башев.
24 отбора – 12 мъжки и 12 женски, ще спорят за отличията на игрите във френската столица. Международната федерация по хандбал ще разчита на 18 делегати за срещите. Те са представители на 16 държави. И въпреки че България не е сред световните сили в хандбала и няма лоби в Международната хандбална централа, страната ни ще има представител в турнира. 
„Тайната за успеха е в усърдната работа, здрава подготовка и концентрация по време на мачовете – разкрива Мишо. А спрямо мен – най-харесват това, че България не играе на тези големи форуми и аз съм безпристрастен. Именно поради тази причина председателят на комисията по организация и състезания на IHF (б.а. Пер Бертелсен, Дания) ми е казвал: „Когато имам празно място, първото име, за което се сещам, си ти, защото нямате отбор на турнира и знам, че ще свършиш работа. Тук е моментът да кажа, разбира се, че се надявам това да се промени и страната ни отново да се завърне на голямата хандбална сцена."     
България ще има свои представител на олимпийския турнир по хандбал за първи път от 44 години насам. Последното участие в най-големия спортен форум на планетата на представители на БФ Хандбал е на съдийската двойка Любен Костов и Евгени Кабаделов на игрите в Москва през 1980-та. 
Михаил Башев се подготвя целогодишно, а не само преди състезание. Решава тестове, гледа мачове и ги коментира с колеги у нас и в чужбина – странни ситуации, които могат да се случат, какъв е правилният начин за реакция и т.н. 
„Като цяло работата на делегата е организационна преди мача; техническа поддръжка по време на срещата и контрол върху резервната скамейка – треньори и състезатели; наблюдение върху зоната за смяна и приключването на протоколите и статистиката след мача. Разнообразно е. Трябва да си добър в правилознанието и да имаш добра реакция по време на срещите. Цялостната комуникация преди, по време на мач и в свободното време е много важна също. Много е комплексно и е непрестанно доказване, защото една грешка те вади от голямата игра. Правилникът е много сложен все още и има ситуации, които са специфични. Гледаме да сме подготвени за тях. Най-кофти ми е с бутоните за тим тайм-аут, тъй като нямам възможност да практикувам в България (б.а. тук липсва такава система) и го правя само от състезание на състезание в чужбина. Те са 10 правила, но трябва наизуст да се знаят, защото възникват казуси“.
Михаил вече е бил делегат на множество мачове, в които играят най-големите звезди на световния хандбал в момента, но споделя, че емоцията да бъде част от такива двубой все още е много силна. 
„Още я има тръпката, още ми се свива стомаха като седна на съдийската маса и аз си мисля, че докато я има ще е добре. Ако я загубя, ще загубя и смисъла, защото страничните лишения и компромиси със семейство, работа и всички други загуби, са много. Аз съм благодарен на колегите си, че влизат в положение и ме покриват, на клиентите си също. Ако това, което правиш, не ти носи тръпка – няма смисъл да го правиш“, казва той в очакване на най-голямото спортно събитие в живота си до момента.  
Михаил Башев пътува днес за Париж. В следващите два дни делегатите ще участват в подготвителни сесии, а на 25-ти започва турнирът при дамите, ден преди официалното откриване на игрите. Башев и колегите му ще имат възможност да се насладят на церемонията край река Сена наживо. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни